CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Efortul și dăruirea angajaților de la instituțiile medicale subordonate Ministerului Apărării au fost înalt apreciate de ministrul Alexandru Pînzari, care le-a înmânat distincții și diplome.
Din cauza COVID-19, strângerile de mână nu au mai fost cele cu care ne-am obișnuit: ministrul și cei decorați și-au atins pur și simplu brațele, chiar dacă purtau mănuși.
Înregistrarea video realizată de Ministerul Apărării ne prezintă momentele în care Alexandru Pînzari a decorat cu distincții și diplome un grup de lucrători medicali și funcționari din Spitalul Clinic Militar Central (SCMC), Centrul Consultativ Diagnostic și subdiviziunile medico-militare, implicat în testarea și tratarea persoanelor cu simptome de COVID-19, precum și în prevenirea răspândirii acestui virus în Armata Națională.
În cadrul ceremoniei din 21 mai, Alexandru Pînzari i-a mulțumit efectivului instituțiilor menționate pentru dăruirea de care dă dovadă. El a menționat că distincțiile și mențiunile pe care le-a înmânat „sunt poate prea mici pentru munca imensă depusă în lupta cu COVID-19”.
„Dragi medici, sunteți un exemplu de învingători, de devotament și putere de a renaște. Avem colegi care au învins acest virus datorită grijei și profesionalismului dumneavoastră. Vă prețuim și vă susținem necondiționat, cu atât mai mult că noi, militarii, știm exact cum este în linia întâi. Acum vă aplaudăm și vă decorăm, dar așteptăm și momentul în care vă vom putea strânge mâna și chiar îmbrățișa”, a declarat ministrul Pînzari în cadrul ceremoniei de decorare, desfășurate la sediul instituției medicale.
Șefului SCMC, colonelul medic Vladimir Trofimov, a spus că, începând cu luna martie, Spitalul Clinic Militar Central și Centrul Consultativ Diagnostic le oferă sprijin instituţiilor medicale strategice în spitalizarea şi testarea stării sănătăţii persoanelor suspecte de infectare cu virusul COVID-19, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
După preluarea analizelor, cei confirmați pozitiv au fost transportaţi la instituţiile medicale strategice pentru tratament.
Ceilalţi, cu forme ușoare ale bolii, au fost plasaţi sub tratament la domiciliu, fiind monitorizați de medicii de familie.
De notat că o echipă mobilă de asistenți medicali de la Centrul Consultativ Diagnostic participă la prelevarea și transportarea probelor biologice ale pacienților cu simptome ușoare de coronavirus care urmează tratament la domiciliu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova