Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

S-au încheiat testările Su-57: Forțele aeriene ale Rusiei vor fi dotate cu 76 de unități

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaМногофункциональный истребитель Су-57 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве
Многофункциональный истребитель Су-57 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia a încheiat testările noului model al avionului de luptă Su-57, cel mai performant avion militar din lume, care urmează să intre în acest an în dotarea Forțelor Aerospațiale rusești.

În pofida tensiunilor tehnologice provocate de pandemia coronavirusului, complexul industrial-militar al Rusiei continuă producția în serie a avionului de vânătoare de a cincea generație Su-57. Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi în dotare cele mai noi aeronave în viitorul apropiat.

Un bombardier supersonique Tu-22M3 - Sputnik Moldova
Exercițiile rusești la Marea Neagră – o reacție adecvată la acțiunile NATO

Federația Rusă ocupă doar locul patru în lume în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Totuși, succesele industriei de apărare, pentru prima dată în istoriei Rusiei, au întrecut toate statele lumii în domeniul armelor moderne, inclusiv SUA. Și nu se vor opri aici.

Vicepremierul rus Iuri Borisov, care gestionează sfera industriei militare, a declarat pe 21 mai, într-un interviu oferit RIA Novosti, următoarele: “În cadrul testărilor Su-57 au fost confirmați în totalitate toți parametrii ceruți de sarcinile tehnico-tactice. Contractul de stat pentru livrarea a 76 de avioane pentru dotarea regimentelor aeriene ale Forțelor Aerospațiale sunt îndeplinite în conformitate cu programul livrărilor”.

Aici aș atrage atenția că regimentul aerian de vânătoare, după capacitatea de luptă, este comparabil cu o divizie. Trei regimente noi reprezintă o consolidare semnificativă a Forțelor Aerospațiale.

Iuri Borisov consideră că, în pofida unei situații de forță majoră determinată de COVID-19, prima partidă a avioanelor de vânătoare de a cincea generație Su-57 va fi transmisă Forțelor Armate ale Rusiei în 2020.

O informație similară despre ritmurile livrărilor în serie a transmis și șeful corporației de stat „Rosteh”, Serghei Cemezov. La prima etapă, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi avioane cu un motor de generația a patra, livrările cu un motor de generația a cincea, cu o eficiență sporită a consumului de combustibilul și un cost mai mic al ciclului de viață, vor începe în a doua jumătate a anului 2020. Totuși, actualele motoare le depășesc în multe privințe pe cele străine.

În cadrul testărilor, în mai multe rânduri și în diverse regimuri, inclusiv regimul fără pilot, a fost verificată funcționalitatea tuturor sistemelor și a noului tip de motor.

Ministerul Apărării al Rusiei a declarase anterior cu diverse ocazii că Su-57 a trecut cu succes testările în condiții de luptă în Siria. Altfel nici nu se putea, pentru că avionul rusesc de vânătoare de generația a cincea este destinat distrugerii eficiente a tuturor țintelor aeriene, terestre și de pe apă. Îmbunarea unor arme puternice, sisteme avansate de detectare a inamicului, viteza supersonică și o manevrabilitate înaltă, vizibilitatea redusă – toate acestea îi asigură Su-57 o supremație absolută în aer. Practic, nu există nicio analogie în lume acestei nave aeriene.

Posibilități incredibile

Trei regimente Su-57 reprezintă un salt calitativ în dezvoltarea capacităților de lupta a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei. Noul avion de vânătoare are capacitatea de a detecta ținte aeriene și terestre la o distanță de până la 400 de kilometri, să însoțească până la 62 de obiecte (și să transmisă datele despre ținte altor avioane, drone de asalt). Supremația lui „Suhoi” față de avioanele de vânătoare americane de a cincea generație este asigurată de: vizibilitatea redusă la o viteză de croazieră supersonică (ceea ce nu au F-35 și F-22), performanțe aerobice deosebite, stație principală de radar, sistem optic electronic unic de detectare a țintelor și un sistem de crearea a unui bruiaj electronic, un arsenal de arme de 10 tone la bord (inclusiv rachete hipersonice). Toate munițiile aeronavei se află în compartimentele interne, adică nu sunt vizibile pentru radarele inamicului.

A Russian Su-57 (T-50) multipurpose fighter jet of the fifth generation at the International Aviation and Space Salon MAKS-2017 in Zhukovsky - Sputnik Moldova
Rusia
Avionul rusesc de vânătoare Su-57 a trecut testele de stat

Aria mică a suprafețe reflectante (0,4 metri pătrați) îi permite avionului Su-57 să fie invizibil pentru radarele dușmanului, datorită materialelor compozite de tehnologie înaltă (70 la sută din suprafață și 25 la sută din masa avionului). Stația principală de radar și câteva alte stații active și pasive de radiolocație și stații de localizare optică, precum și un sistem informațional unic de control al Su-57 sunt integrate cu subsistemul de schimb de date cu alte avioane, puncte de comandă și sisteme de recunoaștere ale Forțelor Aerospațiale, Forțelor Navale și trupelor terestre.

Două motoare turbojet permit ca Su-57 să dezvolte o viteză de până la 2600 de kilometri pe oră, și o viteză de urcare de 21 kilometri pe minut. Avionul de generația a cincea poate trece la o viteză supersonică fără a include forțajul și are capacitatea de a aplica lovituri nu doar cu rachete cu rază scurtă, medie și lungă, dar și să poarte o luptă de proximitate cu utilizarea tunurilor (această caracteristică este înalt apreciată de piloți). Un sistem tridimensional de deplasare a vectorului de tracțiune a motorului îi oferă aeronavei o supermanevrabilitate.

Ne-am putea imagina în ce măsură vor crește posibilitățile de luptă celor 76 de avioane Su-57, comandate de armata rusă, dacă acestea vor îndeplini sarcinile de integrare cu noule drone “Ohotnik”. În cooperare cu avionul de vânătoare de a cincea generație, drona invizibilă de asalt ar putea deveni un salt enorm în domeniul utilizării în luptă a aviației de luptă. Aici se deschide un spațiul larg pentru o interacțiune a pilotului și robotului de luptă.

Informația despre dezvoltarea regimului fără pilot a Su-57 este extrem de interesantă, ceea ce presupune că această navă complexă ar putea fi dirijată de inteligența artificială (sau de un operator) la distanța lungi de bază. Acest lucru elimină limitele fiziologice pentru accelerarea viteze și manevră (suprasolicitările nu vor mai avea un rol în tactica utilizării în luptă). Nu în zadar, SUA urmăresc cu îngrijorare dezvoltarea în Rusia a modelului fără pilot (cu posibilități nelimitate) a avionului de generația a cincea, pentru că cele mai noi modele F-35 Lightning II riscă să se dezintegreze peste două minute după un zbor la o viteză supersonică – nu rezistă căptușeala.

Turbulența politico-militară

Caracteristicile și capacitățile avionului de vânătoare Su-57 sunt doar un vârf al aisbergului. Recunoașterea aeriană, controlul și coordonarea acțiunilor altor tipuri de trupe, atacurile cu rachete de o precizie înaltă, cu o gamă largă a razelor de acțiune – toate acestea le poate realiza „Suhoi” de generația a cincea. Însă supremația militară nu este un scop în sine. Eficiența celui mai nou complex aerian are o importanță  enormă (principală) pentru asigurarea securității militare a Rusiei și aliaților ei – pentru prevenirea oricărei agresiuni din afară. Nu mai puțin este importantă și menținerea progresului tehnologic în industria aeriană, poziția de lider a Rusiei pe piața mondială a armamentului.

Сверхманевренный истребитель Су-35С - Sputnik Moldova
Su-35 a interceptat un avion de recunoaștere al SUA la țărmul sirian: Ce caută americanii

Experiența conflictelor militare din ultimele decenii, în Afganistan, Irak, Siria, Libia, Iugoslavia, arată că principalul instrument sau “bâtă” a Occidentului este reprezentată de supremația cantitativă și calitativă în aer (aviația de asalt, rachetele de croazieră, dronele). Pentagonul dezvoltă o concepție de atac non-nuclear instantaneu, care ar urma să ofere forțelor armate americane posibilitatea de a aplica lovituri asupra țintelor fortificate și mobile cu ajutorul munițiilor non-nucleare, pentru ca orice inamic al SUA să fie distrus în decurs de câteva ore.

Reamintesc, Statele Unite au abandonat în 2019 Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, evocând pretexte false, au creat o stare de incertitudine în raport cu tratatul New Start, și-au sporit potențialul sistemului global de apărare antirachetă.

Bugetul de apărare al SUA în 2020 a crescut la 750 de miliarde de dolari, e o cifră care depășește de 10 ori bugetul apărării al Rusiei și este comparabilă cu suma cheltuielilor militare ale tuturor statelor lumii. În acest context, desigur, o prioritate a Rusiei este formarea unor Forțe Aerospațiale, sisteme antiaeriene și antirachete puternice. Moscova este nevoită să reacționeze la ascensiunea amenințărilor militare în întregul perimetru de securitate, să sporească capacitatea de luptă a trupelor și capacitățile armelor, să consolideze securitatea aliaților ei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0