BUCUREȘTI, 22 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi pentru o reuniune de urgenţă, motivată de anunțul retragerii SUA din tratatul internaţional ”Cer Deschis”.
Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să intre în vigoare peste şase luni, deci chiar în perioada alegerilor prezidențiale americane – 3 noiembrie 2020.
Motivul invocat de Donald Trump este ”încălcarea tratatului de către Rusia”, deși, la fel ca în cazul INF, nu au fost prezentate probe.
Într-o declarație specifică stilului său, președintele Donald Trump a declarat: “Cred că avem relații foarte bune cu Rusia, însă Rusia nu a respectat acordul - iată de ce, atât timp cât ei nu îl respectă, îl vom părăsi”.
”Însă există o șansă foarte bună ca noi să putem ajunge la o nouă înțelegere sau să facem ceva pentru a întoarce acest acord”, a declarat președintele Trump.
Rusia nu a încălcat tratatul, a declarat aseară ministrul adjunct de externe, Alexander Grușko, care a adăugat că ”nu există nimic care să împiedice discuțiile pe probleme tehnice despre care SUA susțin că ar reprezenta încălcări”, transmite Russia Today.
”Retragerea SUA afectează în cele din urmă interesele țărilor europene care sunt membre NATO”, a spus Grushko.
De asemenea, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a avertizat că ieșirea SUA din tratat ar putea duce la ”o nouă cursă de înarmării”.
E de menționat că până aseară nu sosise nici o notificare oficială de la Washington, a declarat Ministerul rus de Externe, care consideră că ”Open Skies” este un ”acord fundamental care consolidează securitatea în Europa”.
Din acest punct de vedere, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, nu crede că membrii europeni ai tratatului vor renunța, deoarece ”îi înțeleg valoarea de instrument de asigurare a încrederii, predictibilității și transparenței”.
Pe de altă parte, Moscova se așteaptă de ceva timp la această mișcare, preconizată și de presa americană, scrie Russia Today, care amintește că, luna trecută, ministrul Lavrov a declarat că decizia ”a fost deja luată la Washington”.
Tratatul ”Cer Deschis” este în vigoare din 2002 și permite efectuarea de zboruri de supraveghere aeriană nearmate pe teritoriile participanților săi. Personal american se află la bordul navelor ruse în timpul zborurilor peste SUA, în timp ce personalul rus este la bordul navelor americane în timpul zborurilor peste Rusia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova