Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când ar putea fi arestat Vlad Plahotniuc: Explicația unui fost procuror general

© Sputnik / Miroslav RotariProtest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019
Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Un mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile pe numele fostului lider democrat a fost admis de judecători. Când ar putea fi reținut Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Până a ajunge să fie arestat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc este o cale lungă. Cel puțina asta putem înțelege din explicațiile fostului procuror general Valeriu Gurbulea, oferite în cadrul emisiunii Contrapunct de la Sputnik Moldova.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Politică
Judecătorii au emis mandat de arestare pe numele fostului lider PDM Vlad Plahotniuc

Gurbulea spune că acum este important că pe unul sau pe câteva capete de acuzare Procuratura i-a înaintat învinuirea lui Plahotniuc și a primit un mandat de arestare. Totodată, este important ca după emiterea prin instanța de judecată a mandatului de arestare, conform procedurilor, persoana trebuie să fie anunțată în căutare internațională. Ulterior, este stabilit locul aflării persoanei respective și se comunică statului solicitant, adică Republicii Moldova despre acesta. Ulterior, conform procedurii, ar urma arestarea și extrădarea persoanei respective.

Potrivit lui Gurbulea, extrădare este o procedură juridică extrem de complicată. În Europa există o Convenție privind asistența juridică în materie penală. În această Convenție sunt reflectate toate procedurile și soluțiile față de caz.

„Din câte cunosc eu, Republica Moldova nu are un Acord de asistență juridică în materie penală cu Statele Unite ale Americii. De aceea îmi vine greu să intuiesc care vor fi soluțiile autorităților competente ale SUA în privința acestui caz”, a precizat fostul procuror general.

Mai mult, Gurbulea spune că SUA se află în topul țărilor care nu extrădează, mai ales când este vorba de oameni din politică, sau de cei din lumea afacerilor. Tot el spune că o altă procedură ar putea fi transmiterea materialelor cauzei penale, în legătură cu refuzul extrădării de către autoritățile americane, în Statele Unite ale Americii, pentru investigarea cazului și judecarea lui Plahotniuc conform legislației SUA.

Fostul șef al Procuraturii Generale mai spune că acum foarte mult depinde de voința autorităților competente ale SUA.

„Avem aici și eventuala problemă de imagine a justiției din Republica Moldova în ochii autorităților din State, eventuala politizare a acestui caz, cât și alte aspecte care pot avea un rol importante în decizia de extrădare sau refuz de extrădare a acestui personaj”, a conchis Valeriu Gurbulea.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Stoianoglo: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Plahotniuc

De cealaltă parte, deputatul din partea grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a declarat în cadrul emisiunii de la Sputnik Moldova că nu ar fi corect să fie comentate deciziile judecătorilor, iar justiția ar trebui să acționeze corect și fără influențe politice. 

„Cei care într-adevăr au comis fapte grave să răspundă, iar cei care nu le-au comis să nu fie trași la răspundere ilegală. Cel mai important este ca orice decizie să fie bazată pe lege, obiectiv și fără abuzuri”, a precizat fostul democrat Segiu Sîrbu. 

De precizat, la începutul lunii martie, când actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre etapa la care se află procesul de extrădare a fostului lider democrat, el a spus clar că subiectul privind căutarea internațională, dar și extrădarea lui Plahotniuc pot fi  realizate doar în baza unui Acord de asistență juridică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, acord care în prezent nu există. Astfel, procedura de extrădare este una problematică. 

Amintim, noul dosar împotriva lui Plahotniuc conține trei capete de acuzare: „escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal”.

La începutul acestei săptămâni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a informat la un briefing că Vlad Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai fraude bancare și că există dovezi solide în acest sens. Potrivit lui Stoianoglo, Plahotniuc ar fi fost beneficiar al unor credite luate de la BEM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0