Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va demisiona procurorul general după decizia CCM? Ce spune un fost ministru al Justiției

© Sputnik / OsmatescoStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CCM în cazul Legii procuraturii fortifică poziția CSP-lui și a procurorului general. El spune că ar fi o greșeală dacă Stoianoglo ar demisiona pe motiv că nu a fost ales legitim, așa cum afirmă unii experți.
Va demisiona procurorul general după decizia CC? - Ce spune un fost ministru al Justiției

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Legea procuraturii care se referă la procedura de numire a procurorului general interimar, dar și a procurorului general, adoptată de Parlament în anul 2019. Chiar dacă magistrații CC au adoptat o asemenea hotărâre, actualul procuror general va rămâne în funcție pentru a nu afecta valabilitatea deciziilor procesuale adoptate de el.

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi consideră că decizia CC este una bună, bine motivată, care fortifică poziția procurorului general și cea a CSP-lui, deoarece exclude posibilitatea ingerinței din afară în activitatea acestor autorități prevăzute de Constituție.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Politică
Expert în justiție: Decizia Curții Constituționale oferă mai multă libertate procurorilor

„Era evident faptul că, în cazul în care premierul selecta candidatul la funcția de procuror general, CSP-ul era exclus din acest proces, iar asta este intolerabil acolo unde trebuie să domine principiile statului de drept”, a precizat Pavlovschi.

Fostul ministrul al Justiției mai spune că ar fi fi o greșeală din partea lui Alexandru Stoianoglo să demisioneze, după ce CC a declarat neconstituțională procedura de numire a procurorului general. Pavlovschi dezaprobă opinia unor experți care spun că alegerea lui Stoianoglo nu este legitimă și că acesta ar trebui să-și dea demisia.

„Decizia CC produce efecte juridice pe viitor. În pofida faptului că el a fost selectat conform procedurii care a fost declarată neconstituțională, rezultatul acestei selecții a fost confirmat de Consiliul Superior al Procurorilor. CSP avea dreptul să respingă această candidatură, însă n-a făcut-o, dar l-a confirmat pe Stoianoglo, iar prin aceasta i-a oferit legitimitate”, a punctat Pavlovschi

El a mai declarat că orice contestare în instanță a rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general prin care Stoianglo a fost declarat câștigător nu va avea relevanță, pentru că legitimitatea și constituționalitatea lui este ”bătută în cuie” de către Curtea Constituțională.

Unii experți sunt de părere că prin această hotărâre a CC s-a declarat neconstituțională alegerea in funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo. Tot ei spun că la aceasta situație nu s-ar fi ajuns dacă Curtea Constituțională suspenda din start procedura desfășurării concursului din octombrie 2019, așa cum au cerut autorii sesizării. Efectul negativ al acestei hotărâri, mai spun experții, este că a fost pusă la îndoială credibilitatea actului procurorului general, care se află încă la început de mandat.

Fluxul de știri
0