Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul se reunește astăzi în ședință plenară: Subiecte importante pe ordinea de zi

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații se reunesc astăzi în plenul Legislativului pentru a dezbate mai multe proiecte importante ce au fost incluse pe ordinea de zi.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. După mai mult timp în care nu au avut loc ședințe ale Parlamentului, deputații s-au reunit astăzi în plen. Pe ordinea de zi figurează 13 proiecte de legi și hotărâri, inclusiv cel care prevede instituirea unor măsuri în perioada stării de urgență în sănătate publică.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Politică
Deputații socialiști au înregistrat proiectul cu privire la data alegerilor prezidențiale
Prin acesta se operează mai multe modificări la Codul Muncii și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. 

Proiectul prevede dreptul angajatorilor de schimbare temporară a locului de muncă fără acord suplimentar la contract. Schimbarea locului de muncă este prevăzută pentru cazurile în care devine imposibilă prestarea de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor.

Aceeași inițiativă prevede un spor lunar în mărime de un salariu pentru angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai subdiviziunilor medicale ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate. 

De sporuri în mărime de 50% din salariu vorm primi și angajații din centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială.  

De asemenea vor beneficia de îndemnizații unice în valoare de 16 mii de lei lucrătorii medicali care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. 

Un alt proiect important inclus pe ordinea de zi este cel privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general. 

Deputații vor examina și inițiativa PSRM privind data desfășurării alegerilor prezidențiale. Scrutinul ar urma să aibă loc pe 1 noiembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0