CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Proiectul elaborat de Guvern și adoptat astăzi de Parlament cu votul a 72 de deputați prevede măsuri care vor fi aplicate în diferite domenii sociale și economice. Mai multe prevederi se referă la Codul Muncii și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Munca la distanță, reglementată
Proiectul adoptat astăzi de Parlament prevede dreptul angajatorilor de schimbare temporară a locului de muncă fără acord suplimentar la contract. Schimbarea locului de muncă este prevăzută pentru cazurile în care devine imposibilă prestarea de către salariat a muncii la locul de muncă organizat de angajator și în scopul protejării securității și sănătății salariatului în perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor.
Sporuri salariale și indemnizații
De sporuri în mărime de 50% din salariu vor primi și angajații din centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială.
De asemenea vor beneficia de îndemnizații unice în valoare de 16 mii de lei lucrătorii medicali care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
De asemenea, titularii de patentă vor primi ajutor de șomaj din partea statului în valoarea de 2775 de lei.
Cum sunt efectuate plățile sociale
Inițiativă prevede modificări și la Legea bugetului asigurărilor sociale. Tarifele la serviciile de distribuire la domiciliu în numerar a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și a altor prestații sociale de către Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” nu pot depăși 1,3% din suma distribuită. Această prevedere este valabilă în perioada mai-iunie 2020, în legătură cu starea de urgență în sănătate publică.
Moratoriu la controale
Legea adoptată astăzi prevede și instituirea unui moratoriu până în data de 30 iunie 2020 asupra controalelor de stat, inclusiv fiscale și financiare, privind calitatea produselor sau serviciilor.
Nu vor fi efectuate controale de stat nici pentru a verifica parametrii tehnologici şi cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat. Moratoriul vizează și respectarea normelor de protecţie a muncii.
Alte prevederi
Inițiativa adoptată astăzi mai prevede că termenul de aflare pe teritoriul Republici Moldova a mijloacelor de transport introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice rezidente și cele nerezidente, se prelungește până la încheierea stării de urgență în sănătate publică.
O altă prevedere se referă la valabilitatea actelor de identitate eliberate străinilor de către autoritățile Republicii Moldova. Documentele expirate începând cu data de 2 februarie 2020, vor putea fi schimbate până în data de 15 august 2020.
Aceeași lege prevede prelungirea perioadei de depunere a declarației de venit pentru 2019 până în data de 30 iunie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova