Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Examenele de absolvire în anul 2020 au fost anulate: Deputații au susținut inițiativa

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaExamen
Examen - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații în Parlamentul Republici Moldova au examinat astăzi proiectul privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general în anul 2020. Iată decizia.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general din anul 2020 au fost anulate. Proiectul a fost susținut cu votul a 76 de deputați, în două lecturi. 

Potrivit inițiativei înaintate spre examinare în mod prioritar și aprobate astăzi de deputați, elevilor din clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și medii generale mai mari sau egale cu cinci li se eliberează certificatul de studii gimnaziale.

Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Societate
Premieră: Cum vor fi susținute tezele de licență pe timp de pandemie
Totodată, elevii din clasele a IX-a și a XII-a și cei care au urmat programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar, dar nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și medii generale mai mari sau egale cu cinci, vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în condiţiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. La fel se va întâmpla și în cazul restanțierilor din anii precedenți, al persoanelor care au urmat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, înscrise pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020, și persoanele care au solicitat susținerea examenului de Bacalaureat în regim de externat. 

Proiectul mai prevede că se eliberează diploma de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu cinci, cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. Notele pentru probele de examen reprezintă media anuală obținută de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar la disciplinele respective.

Reprezentanții Ministerul Educației, Culturii și Cercetării consideră că și testările naționale pentru elevii din clasele a 4-a și a 9-a nu ar trebui să aibă loc în acest an în condițiile pandemiei de COVID-19. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a declarat de la tribuna Parlamentului că elaborarea și adoptarea acestui proiect este determinată de situația epidemiologică din țară, iar prin această propunere se dorește protejarea sănătății copiilor fără a se renunța la standardele de integritate impuse de sistemul educațional în ultimii ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0