Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a decis! A fost stabilită data când se vor desfășura alegerile prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидентура РМ
Президентура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor Președintelui Republicii Moldova a fost dezbătut astăzi în ședința Parlamentului.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. După mai multe dezbateri și luări de cuvânt, proiectul de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale a fost adoptat cu votul majorității deputaților prezenți în sală. 

„Conform articolului 109 alineatul 3 din Codul Electoral, alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura cu cel puțin 30 de zile și cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui în funcție și Parlamentul stabilește data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”, a precizat deputatul PSRM Vasile Bolea. 

De cealaltă parte, deputatul fracțiunii PAS Sergiu Litvinenco spune că un amendament al fracțiunii sale privind data alegerilor pentru o altă dată a fost înaintat către examinare. 

„25 octombrie este prima duminică când, potrivit Codului Electoral, poate fi stabilită data alegerilor prezidențiale”, a declarat Litvinenco în plenul Parlamentului. 

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Părerea experților: Cum trebuie autoritățile să se pregătească de alegerile prezidențiale

Potrivit socialistului Vasile Bolea, un astfel de amendament nu a ajuns în comisia parlamentară de profil, astfel nu a fost discutat și nici supus votului. 

Totodată, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a întrebat autorii proiectului hotărârii dacă nu au revizuit și alte modalități de organizare a alegerilor în contextul situației epidemiologice cauzate de COVID-19, ca de exemplu organizarea scrutinului nu doar într-o singură zi. 

„Potrivit Codului Electoral, orice tip de alegeri în Republica Moldova se organizează într-o singură zi”, a declarat Bolea. 

După mai multe luări de cuvânt și dezbateri aprinse, proiectul a fost votat. De precizat, proiectul de Hotărâre care prevede organizarea alegerilor prezidențiale în data de 1 noiembrie 2020 a fost înregistrat de deputații PSRM. Și președintele Igor Dodon a declarat că va propune Parlamentului ca alegerile prezidențiale din acest an să fie organizate pe 1 noiembrie. Dodon a precizat că alegerile președintelui pot avea loc în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie.

Mandatul președintelui Republicii Moldova în exercițiu a lui Igor Dodon expiră la data de 23 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0