O nouă amenințare: Qatarul ar putea declanșa un război al gazelor

© AP Photo / Kamran JebreiliA Qatari woman walks in front of the city skyline in Doha, Qatar.
A Qatari woman walks in front of the city skyline in Doha, Qatar.  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Qatarul va fi nevoit să aleagă între reducerea producției de gaz lichefiat și declanșarea unui război al prețurilor. Cum va fi afectată Rusia.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile mondiale la gaz au scăzut - după o iarnă caldă rezervoarele sunt pline, iar pandemia a redus și mai mult cererea. În cea mai dificilă situație se află Qatarul, principalul furnizor de gaz lichefiat. Analiștii avertizează: pentru a face față urmărilor crizei, regatul ar putea să declanșeze un război al prețurilor, exact așa cum a făcut Arabia Saudită în cazul pieței petroliere. Ce riscuri implică această situație pentru Rusia, aflați în materialul publicat de RIA Novosti.

O alegere complicată

De la începutul anului ,prețurile s-au micșorat de două ori: în Europa și SUA gazul se vinde la cele mai mici prețuri din 1999.

L'usine Yamal GNL - Sputnik Moldova
Victoria Gazpromului: Companiile europene renunță la gazul lichefiat din SUA

“Piața gazelor nu poate asimila în același timp excesul de oferte și vremea caldă”, avertiza în ianuarie fondatorul fondului de hedging de gaz din New York “Statar Capital”, Ron Ozer.

Pandemia a aplicat o lovitură și cererii, punând Qatarul într-o situație complicată.

Regatul suferă pierderi enorme și în curând va fi pus în fața unei alegeri complicate: să-și reducă producția sau să declanșeze un război al prețurilor, propunând consumatorilor reduceri mari. În caz contrar, din cauza unor prețuri înalte pentru combustibilul său, Qatarul riscă să-și piardă cota de pe piață, cedând locul de frunte Australiei.

“Presat de o cerere slabă și cheltuieli mari pentru depozitare, cel mai mare exportator din lume de gaz lichefiat s-ar putea aventura în curând într-o luptă pentru piață”, avertizează Bloomberg.

În luna februarie, Doha și-a redirecționat fluxul de gaz lichefiat din Asia cuprinsă de epidemie spre Europa. Nu i-a ajutat. Pandemia a ajuns și în Lumea Veche, unde au scăzut brusc achizițiile de resurse energetice.

Una din variante pentru Qatar este reducerea producției, însă acest lucru presupune eșuarea mai multor planuri ambițioase. În ianuarie trecut, regatul anunțase despre părăsirea OPEC – anume pentru a se concentra pe sectorul gazului lichefiat. Se planifica sporirea livrărilor de la 77 la 110 milioane de tone pe an în 2024, iar către 2027 – până la 126 milioane de tone.

Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii>>>

Ministrul Energeticii, Saad al-Kaabi, declarase atunci că țara dispune de toate resursele necesare pentru realizarea acestui scop. În special, implicarea a noilor investitori în exploatarea rezervelor din preajma orașului Ras Laffan. În afară de aceasta, către anul 2024 Qatar intenționează să lanseze patru linii noi de producție a gazului lichefiat.

“Reducerea exportului lipsește bugetul de stat de venituri și Australia, într-adevăr, este capabilă să ”înghesuie” Qatarul”, afirmă Bloomberg.

Totuși, analiștii nu exclud faptul că regatul, în cele din urmă, va fi nevoit să-și reducă apetitul. “Deficitul transportatorilor de gaz, care a provocat o creștere a tarifelor pentru transportarea mărfii se resimte din anul 2018. Iar acum Qatar s-ar putea confrunta cu deficitul lor. În această situație diminuarea prețurilor de către Qatar la gazul lichefiat va avea drept consecințe o scumpire, pentru că acestea includ și cheltuielile pentru arendarea navelor”, menționează expertul independent Alexei Hazanov.

În cazul în care Qatar va declanșa un război al prețurilor, cotațiile ar putea coborî sub zero, așa cum s-a întâmplat în cazul petrolului în aprilie. Însă marea neplăcere constă în faptul că producția va deveni una nerentabilă chiar și în condițiile unor costuri scăzute de producție.

Cine va avea de pierdut

Experții subliniază: tentativa Qatarului de a recurge la o micșorare fără precedent a prețurilor pentru gazul lichefiat va influența negativ piața globală, care și așa este supraîncărcată. Totuși, Rusia va avea de suferit mai puțin decât ceilalți.

“Rolul gazului lichefiat în structura exporturilor rusești este mică. În ceea ce privește gazul natural din conducte, acesta este livrat în baza unor contracte pe termen lung și în cazul renunțării la acesta sunt prevăzute penalități foarte mari. Iată de ce este prea devreme să vorbim despre o catastrofă pentru bugetul rusesc, care se formează preponderent din venituri obținute de pe urma vânzării hidrocarburilor”, consideră Hazanov.

Economistul a specificat că Qatar ar fi în stare să diminueze veniturile Rusiei din exportul gazului dacă ar construi o conductă de gaz din regat în Turcia și l-ar uni acolo cu proiectul Nabucco, așa cum se intenționa în primul deceniu al secolului XXI. Însă realizarea proiectului a fost împiedicată de divergențele dintre Qatar și Arabia Saudită, precum și de războiul civil din Siria. Inclusiv Nabucco a eșuat, cedându-i locul gazoductului “Turkish Stream”.

Primii care vor avea de suferit de pe urma acțiunilor Qatarului vor fi americanii, care în ultimii ani au promovat activ gazul lichefiat în țările europene. Această strategie a ajuns într-un impas: consumatorii europenii renunță la combustibilul de peste ocean pentru că le convine mai mult să cumpere gazul natural din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0