Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PAS propune mai multe măsuri pentru a sprijini sectorul agricol

© Facebook / Maia SanduЛидер партии "Действие и солидарность" (PAS), экс-министр просвещения Молдовы Майя Санду
Лидер партии Действие и солидарность (PAS), экс-министр просвещения Молдовы Майя Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Acțiune și Solidaritate a propus astăzi mai multe măsuri pentru a fi ajutați agricoltorii, în condițiile în care, în acest an, mulți s-au pomenit afectați de secetă și de înghețurile din luna martie.

CHIȘINĂU, 18 mai -Sputnik. La ședința organizată de PAS au participat și doi agricultori, unul de la Edineț și altul de la Cimișlia, care au povestit cum au fost afectați în această primăvară de secetă și înghețurile din luna martie.

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
Veste proastă pentru agricultori: Cod galben de secetă hidrologică

„Seceta și lipsa precipitațiilor a făcut ca roada culturilor cerealiere să se diminueze cu 50-70% la hectar. Se așteaptă o roadă la evaluarea de 10-25 centale la hectar. Unele câmpuri au fost însămânțate din nou. Și înghețurile au făcut pagube mari în pomicultură. Au distrus prunele, migdalele, cireșele între 40-70%. Și înghețul din 12 mai a făcut pagube în livezile de măr, cireș și cais în nordul țării între 20-40%”, a declarat agricultorul Ion Gâscă de la Edineț.

Situația nu pare să fie mai bună nici în centrul și sudul țării. Agricultorul Adrian Talmaci de la Cimișlia a declarat că pierderile la capitolul cereale sunt de până la 95%. 

„Cred că va fi o problemă mare pentru noi, căci reînsămânțarea acestor câmpuri nu este posibilă, noi nu avem umeditate în sol ca să reînsămânțăm și este târziu. Va fi și problema că dacă vom recolta acele 5-20% din roadă, nu va fi posibil de produs material semincer din această cantitate și nu va fi de calitate. Porumbul la fel a ieșit rar”, a declarat agricultorul Adrian Talmaci de la Cimișlia. 

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Cum să redresăm situația din agricultură pe timp de secetă și pandemie: Propunerile PPDA

În acest context, PAS propune mai multe măsuri pentru a ajuta agricultorii în această perioadă dificilă. Printre acestea se numără: majorarea perioadei de rambursare a creditelor până la 5 ani, acordarea creditelor fără dobândă pentru sectorul agricol și emiterea garanțiilor de stat pentru procurarea materiei prime, achitarea plăților pentru resurse energetice, combustibil și procurarea în leasing a tehnicii și utilajelor agricole necesare. 

„Toate imputurile în agricultură sunt luate pe datorie de la marii importatori și în peroada recoltării are loc achitarea produselor luate primăvara la semănat, lucru care îi va duce în faliment, dacă noi nu vom lua aceste măsuri. Mai propunem să fie scutiți de TVA și taxe vamale la importuri de furaje pentru 12 ani. Această măsură este cerută de sectorul zootehnic. Scutirea de taxe la importul de animale de prăsilă pentru ovine și caprine până la sfârșitul anului. Mai propunem și compensarea cheltuielilor per hectar”, a declarat deputatul PAS Vladimir Bolea. 

PAS a mai venit cu inițiativa de a majora până la 10% subvențiile pentru echipamentele de irigare și protecție contra calamităților naturale, dar și de a deschide treptat piețele și de a organiza iarmaroace pe întreg teritoriul țării, cu respectarea normelor santitare. 

„Acestea sunt măsurile pe care Guvernul trebuie să le întreprindă imediat ca să ajute agricultorii. Noi mai credem că Guvernul ar trebui să acceseze un credit extern de urgență care să fie destinat pierderilor majore pe care le suportă mai mulți agricultori, în caz contrar, multe întreprinderi agricole vor înceta să mai existe, iar mulți oameni își vor pierde locurile de muncă ”, a menționat liderul PAS, Maia Sandu. 

Anterior, autoritățile au declarat că în țară ar exista stocuri de circa 200 de mii de tone de grâu, în rezervele producătorilor agricoli şi în rezervele statului. Moldova are nevoie anual de aproximativ 350 de mii de tone de grâu alimentar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0