Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să redresăm situația din agricultură pe timp de secetă și pandemie: Propunerile PPDA

© Sputnik / Miroslav RotariПразднование Дня независимости в Молдове
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții PPDA au venit cu un șir de propuneri pentru guvernații cu privire la redresarea situației din domeniul agriculturii.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr sunt îngrijorați de situația critică din domeniul agriculturii. Cei de la PPDA au precizat că seceta, înghețurile și criza pandemică a avut un impact negativ asupra sectorului agroalimentar. În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a venit cu un șir de propuneri pentru guvernanți, menite să atenueze problemele din acest sector:

- Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, împuternicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar.

Анжела Колацки - Sputnik Moldova
Sunt câteva scenarii pentru Acordul de creditare cu Rusia: Ce spune un expert

- Să evalueze oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în țară sau, cel puțin, în cele mai afectate raioane, fără limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.

- Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanțelor de forță majoră în condițiile stării de urgență. Ceea ce ar permite fermierilor să obțină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii.

- Să aprobe regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole. 

- Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală.

Заседание кабинета министров РМ - Sputnik Moldova
Subvenționarea în agricultură: Decizie importantă luată de Guvern - Detalii

- Să suplinească fondul de dezvoltare a agriculturii cu minim 500 de milioane de lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole. 

- Să scutească întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor de plata impozitului pe venit.

- Să amâne cu cel puțin șase luni achitarea în bugetul public național a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale de către întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor.

- Să publice informația exhaustivă privind stocurile cerealelor în Republica Moldova, ajustând exporturile necesităților interne ale țării noastre.

- Să procure pentru rezerva de stat minim 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb, la preț avantajos, pentru locuitori în vederea limitării exportului producției. 

Amintim că Ministerul Agriculturii a convocat anterior o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare, pentru a discuta situația curentă a culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, în contextul secetei hidrologice înregistrate pe întreg teritoriul țări.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a dispus să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili care este situația în momentul de față, a analizat gradul în care au fost afectate de secetă și a efectua măsuri agrotehnice diferențiate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0