CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Un proiect de lege cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative a fost aprobat astăzi de Guvern. Proiectul prevede reglementarea modalității de organizare a muncii la distanță, aspecte legate de încheierea contractelor individuale de muncă ce vor permite un astfel de regim de muncă.
Proiectul mai conține norme pentru perioada de acțiune a stării de urgență, asediu și război, precum și a stării de urgență în sănătate publică, care permit angajatorilor schimbarea temporară a locului de muncă fără acord suplimentar la contract în cazul imposibilității salariatului de a presta serviciile la locul de muncă. De asemenea pe perioada stării de urgență, asediu și război sau pe perioada stării de urgență în sănătate publică, autoritățile care gestionează aceste situații dispun de dreptul, în cazul unor categorii de salariați, de a modifica regimul de muncă și a dispune prestarea muncii suplimentare peste limita care este prevăzută în condițiile unei situații obișnuite.
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că proiectul mai prevede și norme cu caracter temporar pe perioada stării de urgență în sănătate publică, cum ar fi funcționalitatea instituției medico-sanitare publice Centrul COVID-19 Chișinău.
„Totodată, sunt reglementate anumite derogări la Codul Muncii cu privire la remunerarea angajaților care sunt angajați în cadrul instituției respective. Dar și derogarea de la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar sub aspect de motivare a personalului care este implicat în supravegherea, controlul și tratamentul infecției de COVID-19 pe perioada stării de urgență în sănătate publică”, a precizat Dumbrăveanu.
Este vorba în special de acel spor lunar de compensare pentru munca în condiții de risc pentru sănătate, în mărime de până la un salariu de bază pentru angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalul instituțiilor și subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor. De asemenea, un spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la 50% din salariu de bază personalului din Centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități (copii, adulți) din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială.
Mărimea concretă a sporului se stabilește de către conducătorul instituției, în funcție de aportul și profesionalismul angajatului, proporțional timpului efectiv lucrat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova