Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Condițiile în care Moldova va emite un Eurobond: Iată ce a dispus Cabinetul de miniștri

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание кабинета министров РМ
Заседание кабинета министров РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință dedicată examinării procesului de plasare a Eurobondului de către Republica Moldova. Au fost examinate etapele necesare de parcurs și prevederile cadrului legal național.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Cabinetul de miniștri a discutat astăzi despre condițiile în care Republica Moldova ar putea emite un Eurobond sau așa cum i se mai spune Euro-obligațiune. Este vorba despre un instrument prin care un Guvern se împrumută pe piața internațională de capital, în valută străină, în baza unor condiții comerciale stabilite de piață.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Expert: Moldova se va confrunta cu cea mai mare criză economică de la Independență încoace
De regulă, Eurobond-urile sunt emise pe termen lung, la dobânzi avantajoase comparativ cu cele din țară, între 2 și 4%, în funcție de ratingul de stat, iar principalii investitori sunt fonduri de investiții, bănci internaționale sau fonduri de pensii, care activează pe plan internațional. 

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a anunțat că discută cu diverse companii specializate pentru aprecierea ratingului de credit pentru țară ca să fie clarificate condițiile de contractare. Totodată, miniștrii au examinat căile urmate în plasarea Eurobondului de către Armenia și Serbia în contractarea companiilor de consultanță și pregătirea proiectelor.

Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului în rezultatul căruia țara a plasat bonduri în valoare de 2 miliarde de euro, cu o durată de 7 ani la dobânda de 3,375% anual.

Ion Chicu a dispus să fie colectate proiectele de importanță națională de la toate autoritățile centrale, să fie examinate și evaluate valoarea și prioritatea lor. Setul de proiecte va fi discutat cu experții naționali din domeniu. Printre priorități sunt reabilitarea drumurilor, construcția sistemelor de apeducte și canalizare, investițiile în stațiile de irigare, în transportul public și obiecte de infrastructură socială.

"Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea și industrializarea țării. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de creștere a nivelului de viață și de a crea locuri de muncă stabile și bine plătite în raioanele țării", a spus premierul Ion Chicu. 

Republica Moldova a emis un Eurobond de 75 milioane de dolari la bursa de la Londra în anul 1997. Această exeriență nu a fost tocmai reușită pentru țara noastră. Cea mai recentă emisie de Eurobond a fost efectuată în ianuarie 2020 de către România-1,4 miliarde de euro, pentru 12 ani, la un randament de 2,025% și 1,6 miliarde de euro, pentru 30 ani, la un randament de 3,375%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0