Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stare de urgență în sănătate publică: Iată ce ai voie să faci

© Sputnik / Anatolii KiriakCatedrala Mitropolitană din Chișinău
Catedrala Mitropolitană din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
După ridicarea stării de urgență instituită încă în luna martie în Republica Moldova, unele restricții au fost anulate.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. După sistarea stării de urgență, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată aseară în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. După un șir de restricții menținute cel puțin până la data de 30 iunie, Comisia a decis și anularea anumitor restricții.

Стрижка огнем - Sputnik Moldova
Societate
Noi reguli pentru saloanele de înfrumusețare: În ce condiții putem merge la coafor

Astfel, începând de astăzi se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. Asta doar cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu).

Întrunirile cu caracter religios se vor desfășura strict în aer liber cu respectarea obligatorie a distanței sociale de minim doi metri și cu purtarea obligatorie de către toți participanții a măștilor de protecție.

Tot de astăzi se permite comercializarea produselor la pachet și în regim catering prin unitățile de alimentație publică și prin unitățile ce comercializează produse de patiserie, panificație și alte produse alimentare cu vânzare la geam, exceptând alte tipuri de servicii. De astăzi se permite comercializarea produselor alimentare la pachet la benzinării, dar fără posibilitatea de consumare a acestora în incinta/teritoriul unității.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Alte două decese și 18 pacienți în stare extrem de gravă

Comerțul ambulant, se va desfășura în baza autorizaţiei de amplasare emise de autoritatea publică locală, cu amplasarea punctului de comerț la o distanță de trei metri unul de celălalt.

Se relansează procesul de antrenament de către sportivii, membri ai lotului național, în grupuri mici, ce nu depășesc șapte persoane, organizate strict în aer liber cu respectarea tuturor normelor pentru prevenirea și răspândirea infecției COVID – 19.

Se menține suspendarea până la data de 30 iunie 2020 a activităților la clasă din cadrul entităților prestatoare de servicii educaționale de drept public sau privat. Dar, se admite desfășurarea componentei teoretice din cadrul programelor de studiu în regim online. Pentru componenta practică se admit doar orele individuale care vor respecta normelor de igienă și sanitație.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărîre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0