Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se întâmplă de azi în Republica Moldova: Deciziile CNSP

© Sputnik / Anatolii Kiriakbd. Ștefan cel Mare din Chișinău
bd. Ștefan cel Mare din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia națională extraordinară de sănătate publică a instituit începând de astăzi stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Iată ce prevede.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. În perioada 16 mai – 30 iunie, ăe întreg teritoriul Republicii Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Ridicarea stării de urgență nu înseamnă și anularea automată a restricțiilor

Decizia a fost luată aseară târziu în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de săntate publică. Potrivit documentului oficial plasat pe pagina Guvernului, în funcție de evoluția situației epidemiologice această perioadă poate fi prelungită.

Autorități responsabile pentru gestionarea urgenței în sănătate publică au fost desemnate Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Primele șase puncte ale hotărârii se referă la respectarea strictă a măsurilor de control și combatere a infecției COVID–19 cum ar fi;

  • asigurarea respectării distanței sociale între persoane de minim un metru, cu excepția în care prin prevederi speciale se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • persoanele cărora li se stabilește regimul de autoizolare asigură respectarea regimului respectiv sub proprie răspundere;
  • respectarea măsurilor impuse de autorități de către persoanele fizice și juridice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină;
  • monitorizarea personală de fiecare persoană fizică a stării de sănătate;
  • purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atît gura, cât și nasul.

Măsuri de control speciale se mențin și în instituțiile medico-sanitare. Totodată, persoanele fizice și persoanele juridice, care efectuează activități de transport feroviar și rutier de persoane în trafic urban/raional/interraional vor asigura respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID – 19. 

La fel și unitățile comerciale cu amănuntul, persoanele fizice și juridice care efectuează lucrări agricole.

Cetățenii trebuie să știe că se interzice pînă la data de 30 iunie 2020 aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică. Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru rămîne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

Se interzice pînă la data de 30 iunie 2020 aflarea persoanelor în vîrstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică.

troleibuz nr.16 - Sputnik Moldova
Societate
Mâine și poimâine, transportul public nu va circula în Chișinău și Bălți

Tot până la 30 iunie se interzice aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicție în funcție de situația epidemiologică.

Persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu nu vor putea părăsi teritoriul Republicii Moldova până la acea dată. La fel, este interzisă intrarea pe teritoriul țării cu anumite excepții.

Până la sfârșitul lunii iunie uităm de evenimentele cu caracter cultural–sportiv, precum și alte măsuri/evenimente în spații/clădiri închise. Astfel, activitatea unităților de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenament și recreere este sistată.

Activitatea piețelor din orașul Chișinău și Bălți continuă să fie sistată până la 31 mai. Până la 30 iunie, se menține sistarea activității centrelor comerciale la nivel național, cu asigurarea funcționării în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora.

Se suspendă, pînă la data de 30 iunie 2020, procesul educaţional în cadrul instituţiilor de învăţămînt general, profesional şi universitar. Se menține pînă la 30 iunie suspendarea curselor aeriene regulate de pasageri, charterelor aeriene regulate de pasageri, rutelor feroviare internaționale de transport de pasageri, transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu relansarea treptată în funcție de situația epidemiologică. Amintim, regimul stării de urgență instituit acum 60 de zile a expirat în această noapte la 24:00, dar a fost instituită stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Moldovei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0