Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vacanța amânată: Agențiile de turism oferă o alternativă la rezervările făcute anterior

© Sputnik / Rodion PROCANoaptea muzeelor, cetatea Soroca
Noaptea muzeelor, cetatea Soroca - Sputnik Moldova
Abonare
Companiile de turism le solicită autorităților să examineze posibilitatea extinderii perioadei de rambursare a banilor acelor clienți care-și anulează rezervările făcute anterior, după exemplul altor țări europene.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Industria turismului din Moldova se confruntă cu grave dificultăți din cauza pandemiei de COVID-19.

Кишинев - Sputnik Moldova
Societate
În ce țări preferă să călătorească moldovenii și de unde ne vin turiștii străini

Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, anul acesta aproximativ 20 de mii de cetățeni au comandat excursii în străinătate prin intermediul sistemului de rezervare anticipată. Această cifră este semnificativ mai mare decât anul trecut. Cu toate acestea, din cauza restricțiilor asociate pandemiei de coronavirus, oamenii își fac griji că granițele nu vor fi deschise.

„Există riscuri serioase. Dacă vor fi foarte multe cereri de reziliere a contractelor, unul sau alt agent economic nu va fi în măsură să-și îndeplinească toate obligațiile. Există probabilitatea ca firmele să intre în procedură de insolvență. Pur și simplu, nu au acești bani”, a declarat Ana Colța, șefa Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Conform legislației, o companie de turism trebuie să returneze banii către client în termen de 14 zile de la rezilierea contractului. Dar, potrivit operatorilor acestei piețe, firmele nu au bani suficienți. Banii achitați anterior de clienți au fost transferați pe conturile hotelurilor din străinătate, unde au fost rezervate camerele.

Bucătar din Republica Moldova  - Sputnik Moldova
Societate
Spectacol pe farfurie: Rețete ce vor reprezenta Moldova la un concurs mondial - Foto

Companiile de turism le solicită autorităților să ia în considerare extinderea perioadei de restituire a sumelor până la 540 de zile, la fel ca într-o serie de țări europene în care a fost deja introdusă o astfel de normă.

De asemenea, unele agenții de turism le oferă clienților mai multe soluții de alternativă.

De exemplu, cetățenii care au comandat bilete de odihnă prin sistemul de rezervare anticipată își pot amâna vacanța la același hotel până în septembrie - octombrie a acestui an sau pentru sezonul 2021.

De asemenea, unele firme le propun cliențilot să lase acești bani sub formă de depunere și utilizarea lor pentru achitarea vacanței în altă parte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0