Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Starea de urgență expiră la ora 24:00: Astăzi avem 192 de cazuri noi de COVID-19

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 15 mai, ora 24:00, expiră starea de urgență, instituită de Parlament acum 60 de zile. Din 16 mai, va fi instituită starea de urgență în sănătatea publică. Premierul și ministrul Sănătății au vorbit în această seară despre restricțiile ce vor fi păstrate.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Unele restricții instituite în perioada de urgență își pierd valabilitatea la sfârșitul zilei de 15 mai, în timp ce altele urmează a fi respectate.

Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Politică
Constatarea premierului Chicu: A scăzut disciplina respectării măsurilor anti-COVID-19

Starea de urgență în țară va fi urmată de starea de urgență în sănătatea publică, iar autoritățile mai au posibilitatea să instituie, ulterior, și coduri de alertă de trei tipuri – galben, oranj și roșu.

Precizările au fost făcute în această seară de premierul Ion Chicu și ministrul Sănătății, Victoria Dumbrăveanu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Din 16 mai, pot fi reluate serviciile stomatologice, alte tipuri de servicii medicale și activitatea frizeriilor, dar cu respectarea unor rigori.

Și deși starea de urgență expiră la sfârșitul zilei de 15 mai, ne aflăm într-un moment de vârf al pandemiei atât în Republica Moldova, cât și în regiune și în lume, a atenționat premierul Ion Chicu.

Pentru ziua de 15 mai au fost raportate 192 de cazuri noi de COVID-19, după prelucrarea a 1.117 probe procesate primar și 1.344 de probe prelucrate în total. Într-un caz, infecția a fost contractată de o persoană ce s-a aflat în Federația Rusă. În Chișinău au fost confirmate 44 de cazuri noi de coronavirus, în Soroca – 20 de cazuri, inclusiv 19 la o instituție de plasament pentru persoane cu dizabilități mintale, a anunțat ministrul Sănătății la briefing.

Restricțiile sanitar-epidemiologice nu se ridică automat odată cu ridicarea stării de urgență. Doar că, din 16 mai, aceste restricții vor fi examinate pe platforma Comisiei Naționale pentru Sănătatea Publică, dar nu de către Comisia pentru Situații Excepționale, a adăugat Ion Chicu.

Prim-ministrul a mulțumit populației și autorităților centrale și locale pentru disciplină și răbdare, după care i-a rugat pe „toți cetățenii, agenții economici, politicienii” să consulte legislația și să țină cont de faptul că încălcarea prevederilor legale va avea aceleași urmări – penalizări, sancțiuni.

Ministrul Victoria Dumbrăveanu a vorbit despre măsurile restrictive ce rămân obligatorii și după 15 mai.

Astfel, trebuie respectată distanța fizică de un metru între persoane, igiena mâinilor, igiena respiratorie. Este obligatorie purtarea măștilor în timpul călătoriilor cu transportul public, în spații comerciale, spații închise. Neapărat, masca medicinală trebuie să acopere atât gura, cât și nasul, a subliniat ministrul.

În continuare rămâne sistată activitatea piețelor comerciale din Chișinău, Bălți. Rămâne și interdicția referitoare la activitățile pe terenurile de joacă și terenurile sportive. De asemenea, persoanele de peste 65 de ani sunt atenționate să nu se afle pe stradă fără motive stringente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0