Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Constatarea premierului Chicu: A scăzut disciplina respectării măsurilor anti-COVID-19

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu și Viorica Dumbrăveanu
Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul nu va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență, care se încheie pe 15 mai. Aceasta nu înseamnă însă că vor fi abolite imediat toate măsurile restrictive – normele igienico-sanitare trebuie respectate în continuare, a subliniat premierul Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. „În ultima vreme, lasă de dorit” respectarea măsurilor impuse din necesitatea prevenirii răspândirii COVID-19, a apreciat premierul Ion Chicu la briefingul pe care l-a susținut după ce a prezidat, în această după-amiază, ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență.

„Este adevărat și trebuie să recunoaștem că gradul de conformare și disciplina, în ultima perioadă, lasă de dorit. Înțelegem că asupra acestui factor influențează și unele tentative absolut iresponsabile ale unor politicieni de a contesta legalitatea amenzilor aplicate de polițiști. Acest fapt descurajează, cred eu, disciplina. Este o aventură iresponsabilă a politicienilor. Eu, totuși, fac apel către cetățeni să respecte aceste reguli, că nu amenda este factorul principal, dar sănătatea Dvs.”, a subliniat prim-ministrul Ion Chicu.

Premierul a relevat că pe 15 mai se finalizează starea de urgență instituită de Parlament în data de 17 martie, pentru 60 de zile, iar Guvernul nu va cere extinderea ei.

Femeie pe bicicletă în Italia
 - Sputnik Moldova
Politică
Dodon spune că pericolul COVID-19 va persista un an: Ce restricții vor mai fi ridicate

Finalizarea stării de urgență nu înseamnă însă că vor fi abolite imediat toate măsurile restrictive, a accentuat șeful Guvernului.

La briefing, premierul a informat că, în ședința de astăzi, Guvernul a alocat resurse financiare pentru circa 400 de angajați din sectorul public care s-au contaminat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Fiecare va primi, ca până acum, câte 16 mii de lei, în total fiind alocate 6,4 milioane de lei.

În cea mai mare parte, este vorba de angajați din sistemul medical și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În cadrul ședinței Centrului Unic de Comandă a stării de urgență au fost audiate rapoarte din partea instituțiilor în privința evoluției epidemiei COVID-19, a menționat premierul.

MAI a raportat că angajații săi monitorizează respectarea regimului de autoizolare a peste 12.000 de persoane, potrvit unei precizări dintr-un comunicat oficial al Guvernului.

Polițiștii, carabinierii și militarii Armatei Naționale sunt implicați în patrularea locurilor publice, pentru a supraveghea respectarea cerințelor de distanțare socială.

În aceeași ședință, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a informat  despre investigarea probelor preluate de la 1.086 de persoane, dintre care astăzi au fost confirmate 252 de cazuri de infecție. Un caz este „de import”, din Federația Rusă.

Localitățile cu cele mai multe cazuri confirmate sunt: municipiul Chișinău - 64, raionul Soroca - 60, municipiul Bălți - 14, raioanele Cahul - 14, Ceadâr-Lunga - 10, Basarabeasca - 8. În raioanele din stânga Nistrului au fost înregistrate 39 de cazuri de infecție.

Până în prezent au fost tratați 2.176 de pacienți infectați cu COVID-19 și au fost înregistrate 182 de decese ale persoanelor infectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0