Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon: Sunt categoric împotriva excluderii buletinelor de vot în limba rusă

© Sputnik / Miroslav RotariПечать избирательных бюллетеней для референдума
Печать избирательных бюллетеней для референдума - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova a răspuns astăzi la întrebările jurnaliștilor de la Sputnik Moldova cu privire la unele modificări propuse de CEC la Codul Electoral.

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova respinge intenția unor deputați de a modifica codul electoral și a interzice tipărirea buletinelor de vot în limba rusă. Despre aceasta a anunțat șeful statului în cadrul ediției de astăzi a emisiunii „Președintele Răspunde”. 

„Sunt categoric împotriva acestei propuneri. Chiar dacă, teoretic va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va propune această lege, eu nu o voi promulga. În Republica Moldova, limba rusă este limbă de comunicare interetnică”, a răspuns Igor Dodon la întrebarea jurnaliștilor Sputnik Moldova

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: Mai mulți deputați au fost abordați pentru a părăsi majoritatea parlamentară

Șeful statului mai spune că, așa cum majoritatea legilor sunt publicate și în limba rusă sau chiar orice informație distribuită la nivel oficial, la fel trebuie să se procedeze și în cazul buletinelor de vot. 

De precizat că mai multe modificări la Codul Electoral au fost prezentate spre dezbatere de către Comisia Electorală Centrală. Astfel, se propune ca buletinele de vot să fie tipărite doar în „limba de stat”. Potrivit autorilor amendamentelor, în cazul concurenților electorali, textul buletinelor de vot este unul simplu – conține doar numele, prenumele sau denumirea concurentului electoral, plus simbolul electoral. Prin urmare, pentru înțelegerea textului nu sunt necesare cunoștințe profunde ale limbii de stat. Mai mult ca atât, uniformizarea textului în limba de stat ar optimiza semnificativ resursele, inclusiv umane, pentru realizarea acestui proces. Totuși, în cazul referendumurilor, cu excepția celor pentru revocarea primarului, buletinele de vot pot fi întocmite și în limba rusă, în temeiul hotărârilor organelor electorale respective privind stabilirea tirajului buletinelor de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0