Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Duma de Stat: Deputații n-au solicitat Guvernului să nu acorde creditul Moldovei

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaПленарное заседание Госдумы РФ
Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Abonare
Duma de Stat a Rusiei a negat că ar fi expediat guvernului rus o scrisoare prin care ar fi solicitat să refuze Moldovei acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Deputații Dumei de Stat din Rusia nu au trimis nici o scrisoare Guvernului Federației Ruse cu recomandarea de a refuza acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro Republicii Moldova. Acest lucru a fost declarat pentru Sputnik de către reprezentanții Comitetul pentru afaceri CSI, integrare Eurasiatică și Relațiile cu Compatrioții al Dumei de Stat.

”Nu, nu a existat o astfel de scrisoare”, a declarat Viktor Vodolatski, prim-vicepreședinte al Comitetului.

Mai devreme, pe canalele de Telegram Moldovenești, au apărut informații conform cărora deputații ruși inițiază anularea propunerii de împrumut din cauza că Moldova s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene împotriva persoanelor și organizațiilor din Federația Rusă. Surse moldovenești susțin că parlamentarii ruși ar fi trimis o scrisoare Guvernului rus cu recomandarea de a refuza acordarea împrumutului.

Ivan Skorikov, asistent al prim-vicepreședintelui Comitetul pentru afaceri CSI, integrare Eurasiatică și Relațiile cu Compatrioții al Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, a negat de asemenea existența unei astfel de scrisori.

”Nu a existat nicio scrisoare oficială de la Duma de Stat către Guvern privind nerecomandarea acestui împrumut. Este probabil o încercare din partea Moldovei de a arunca o piatră în grădina noastră”, a spus Skorikov.

Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale a declarat pentru Sputnik că „în Cancelarie nu a fost înregistrată o asemenea scrisoare”.

Roman Chircă - Sputnik Moldova
După decizia CC privind împrumutul rusesc, Guvernul se gândește de unde să ia bani

Moscova urma să acorde un împrumut Chișinăului în valoare de 200 de milioane de euro care urma a fi întors timp de 10 ani, cu 2% pe an. Autoritățile țării intenționau să direcționeze aceste fonduri, în special, pentru repararea drumurilor, dar o parte din bani urma să ajungă și în sistemul social și medical din Moldova.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională a țării a admis sesizarea opoziției de a declara acordul cu Rusia drept neconstituțional și, astfel, a blocat acordarea împrumutului.

Viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a menționat că Moscova a dorit sincer să ajute Moldova, care întâmpină dificultăți economice, dar „există politicieni din această țară care, probabil, fără a solicita din afară, își pun propriile ambiții politice deasupra nevoilor reale ale cetățenilor moldoveni”. Președintele Republicii, Igor Dodon, a declarat că negocierile cu Moscova vor fi reluate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0