Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După decizia CC privind împrumutul rusesc, Guvernul se gândește de unde să ia bani

© Sputnik / OsmatescoRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă este de părere că Guvernul ia în calcul mai multe scenarii pentru a acoperi deficitul de peste 4 miliarde de lei, după ce CC a declarat neconstituțional acordul de împrumut cu Fereația Rusă.
După decizia CC, privind împrumutul rusesc, Guvernul se gândește de unde să ia bani

Roman Chircă spune că autoritățile iau în calcul mai multe soluții pentru identificarea surselor financiare la acoperirea deficitului, inclusiv renegocierea acordului cu Fedrația Rusă, dar și găsirea altor surse.

Знак процента - Sputnik Moldova
Șeful statului spune ce se va întâmpla cu acordul privind creditul rusesc
„Bugetul se reduce cu 4,4 miliarde de lei dintr-un deficit de 16 miliarde de lei. Această gaură poate fi acoperită prin renegocierea acordului cu Federația Rusă, lucru probabil, poate cu un nou atac la CC. FMI este o sursă epuizată, iar creditul UE pentru minimalizarea impactului pandemiei asupra economiei de 100 de milioane de euro ar putea fi disbursat spre sfârșitul anului. Până atunci însă, Comisia Europeană urmează se semneze un memorandum cu fiecare stat, după care banii vor fi disbursați în mai multe tranșe. Există posibilitatea de accesa și alte surse externe cu state ca România sau China”,a precizat Roman Chircă.

Expertul a vorbit și despre intenția Guvernului de a se împrumuta de pe piața internă la dobânzi mai mari, de aproximativ 5 la sută, iar o altă sursă ar fi renunțarea la unele proiecte investiționle de anvergură.

Guvernul de la Chișinău mai are încă posibilitatea de a beneficia de cele două tranşe din asistenţa macro-financiară în valoare de 70 milioane de euro din partea UE. Asistenţa UE expiră în luna iulie. Pentru a accesa, însă, aceste surse, Moldova trebuie să adopte mai multe legi și să reformeze câteva sectoare.

Fluxul de știri
0