Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Germania: Situaţia umilitoare a românilor care muncesc în abatoare - „cultura ignorării”

© REUTERS / Neil HallMigrant workers pick lettuce on a farm in Kent, Britain July 24, 2017. Picture taken July 24, 2017
Migrant workers pick lettuce on a farm in Kent, Britain July 24, 2017. Picture taken July 24, 2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru carnea ieftină consumată de clienții din statele industrializate bogate cineva plăteşte un preţ greu: muncitorii din sud-estul Europei care lucrează în abatoare şi suportă condiţii mizere de trai. Cine este responsabil pentru această situaţie?

BUCUREŞTI, 14 mai – Sputnik, Doina Crainic. În contextul pandemiei de coronavirus au ieşit la iveală, atât în presa românească, cât şi în cea străină, tot mai multe cazuri de exploatare a muncitorilor români pe plantaţiile de sparanghel, dar şi în abatoare, unde lucrează muncitori din sud-estul Europei. Aceştia s-au plâns deseori de condiţiile mizere de trai.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Moldova
Scandal monstru în UE și DEMISIE: Angela Merkel, asociată cu Adolf Hitler!
Mai mult, sute de lucrători din estul Europei s-au infectat cu noul coronavirus, cum s-a întâmplat recent cu angajați de la marele abator german „Westfleisch" din orașul Coesfeld. Astfel, acești oameni sunt cei care plătesc pentru carnea ieftină, în cel mai rău caz, chiar cu viața lor, scrie dw.com.

Compania de prelucrare a cărnii este a treia ca mărime din Germania, iar managementul ei vorbește de responsabilitatea sa față de propriii angajați. În realitate, în ceea ce priveşte abatoarele, întreaga branșă este deservită de lucrători angajați prin subcontractori, iar pentru aceștia din urmă ar lucra muncitorii români, bulgari sau polonezi.

„Westfleisch" și celelalte abatoare mari sunt interesate să-şi reducă cât mai mult costurile. Însă, oficial, ei nu admit că ar avea vreo responsabilitate pentru condițiile nedemne în care muncesc lucrătorii în abatoare.

Heiko Maas - Sputnik Moldova
De ce Germania s-a pronunțat împotriva revizionismului est-european
Nici subcontractorii nu-şi asumă vreo responsabilitate, dând vina pe politica în ceea ce priveşte protecția muncii și a sănătății.

„Avem responsabilități concrete la nivel local, regional și federal. Când vine însă vorba de condițiile de trai ale muncitorilor din industria cărnii, toate aceste niveluri de autoritate par să aibă în comun doar dorința de a da vina pe altcineva. Sau, mai bine, de a se plânge de așa-numita «cultură a ignorării», așa cum o face ministrul regional al muncii din Renania de Nord-Vestfalia”, scrie dw.com.

Totuşi, deşi condiţiile deplorabile de cazare şi muncă în care muncesc est-europenii și sud-est-europenii în abatoarele germane sunt cunoscute de toată lumea, nimeni dintre cei aflaţi la aceste niveluri de autoritate nu pare deranjat de situaţie.

Argumentul invocat mereu este că „nimeni nu este obligat să vină la muncă în Germania pentru a face bani mai mulți decât ar face în țara lui”.

Însă în criza cauzată de coronavirus acest argument nu mai poate fi invocat pentru a ascunde în continuare o realitate scandaloasă. Focarele de infecţie care apar tot mai mult îi ameninţă pe toţi. În cazul în care câte trei-patru muncitori sunt obligați să locuiască într-un spațiu strâmt, riscul răspândirii unui microb periculos crește semnificativ.

„Și nu îi amenință doar pe lucrătorii străini, ci pe toți locuitorii din regiunea respectivă. Este o observație cinică: fără pandemie, ar mai fi deranjat pe cineva condițiile mizerabile de trai ale lucrătorilor est-europeni?”, se întreabă editorialistul de la DW.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0