Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Capitală a demarat lupta cu o plantă extrem de periculoasă - detalii

Abonare
Planta care provoacă alergii severe la oameni, în ultimii ani a „acaparat” pur și simplu capitala Moldovei. Pentru a face față eficient situației, serviciile municipale au creat o hartă electronică și au început să folosească erbicide.

CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Întreprinderea municipală Spatii verzi a început să curețe zonele urbane de ambrozie. Potrivit lui Alexander Vicol, șeful subdiviziunii Spații Verzi din sectorul Ciocana din Capitală, anul acesta s-a decis înceaperea lucrărilor chiar înainte de înflorirea plantei.

Se lucrează conform unei hărți electronice

Potrivit lui Vicol, ambrozia acum nu prezintă pericol. Perioada de maximă înflorire este de obicei, la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie. Cu toate acestea, serviciile municipale monitorizează apariția plantelor de îndată ce apar primii lăstari.

”La început am făcut manual o hartă și coseam planta. Iar anul acesta am făcut o hartă electronică. Acum este mai clar unde se află aceste suprafețe, pe ce stradă. Harta ne ajută să înțelegem dacă ambrozia se răspândește sau suprafața pe care o ocupă se diminuează", a explicat specialistul.

Așa cum recunosc angajații de la Spatii Verzi, cosirea ambroziei este ineficientă. Prin urmare, sunt folosite erbicidele pentru combaterea acesteia. În trei săptămâni distrug planta până la rădăcină. Potrivit lui Vicol, pe strada Varnița de exemplu această plantă a dispărut, în pofida faptului că anul trecut acolo erau cinci zone mari.

Problemă monitorizată de primarul Capitalei

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat pe pagina sa de Facebook că ideea creării unei hărți electronice a fost discutată de mai mulți ani.

Angajat din domeniul gospodăriei comunale - Sputnik Moldova
Politică
Primarul a cerut să fie nimicită o plantă alergenă: Proiecte importante pentru Chișinău

”După ce acum două săptămâni am solicitat, în sfârșit, avem o hartă, care reprezintă teritoriile din Chișinău unde crește ambrozia. Potrivit informațiilor, vedem că toate sectoarele sunt afectate, mai puțin centrul capitalei, iar suprafața totală este de 200 de hectare, ceea ce reprezintă 122 de zone. Am solicitat să se intervină prompt pentru ca locuitorii capitalei să nu aibă de suferit din cauza acestei buruiene care provoacă alergie”, susține primarul Ion Ceban.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost folosite soluții chimice pe o suprafață de cinci hectare în sectoarele Ciocana și Botanica.

Primarul și-a exprimat speranța că, în scurt timp, serviciile orașului vor putea eradica buruiana.

”Agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional. Organul constatator în acest caz este poliția, preturile de sector și Direcția locativ-comunală. Trebuie să fim responsabili. Facem tot posibilul în acest sens", - a adăugat Ceban.

Alergii care se aseamănă cu răceala

Potrivit medicilor, jumătate dintre bolnavii care suferă de alergie sunt sensibili la polenul ambroziei. În același timp, potrivit alergologului Victoria Brocovschi, aproximativ 20% din populație este predispusă la rinită alergică. Nu toți sunt conștienți de un diagnostic real, crezând că au contractat o răceală obișnuită. Principala diferență între alergia provocată de ambrozie și bolile virale este lipsa febrei, a explicat Brocovschi. Medicii ne sfătuiesc să luăm măsuri de precauție în perioada de înflorire a acestei plante.

тополиный пух - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sezonul alergiilor: Cât de dăunător este pentru sănătate puful de plop

"Este mai bine să reduceți plimbările. Un accesoriu, cum ar fi o mască, este necesar pentru persoanele care suferă de alergie în fiecare an. Ochelarii de soare sunt necesari pentru a proteja ochii", a precizat alergologul.

Așa cum a explicat specialistul, se poate ajunge la o alergie provocată de ambrozie în două cazuri. În contact direct cu planta, pot apărea pete roșii pe piele și poate începe mâncărimea. Iar răspândirea polenului în aer duce la faptul că acesta pătrunde în membrana mucoasă a ochilor, nasului și plămânilor. Prin urmare, apar simptome precum tusea, strănutul și sufocarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0