CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Puful de plop este cel mai mare dușman al moldovenilor care suferă de alergii. Acesta apare deja pe străzile Capitalei. Unii oamenii ajung chiar și la medic din cauza pufului care, în câteva săptămâni, va invada iarăși orașul și care provoacă, pe lângă disconfort, serioase probleme de sănătate. În această perioadă, alergicii nu pot să stea prea mult afară.
”Eu am mari probleme de sănătate din cauza acestui puf. Îmi pierd vocea și respir foarte greu. Uneori eram internată și în spital”, a declarat pentru Sputnik Moldova Iuliana Țapu.
Această afecțiune se tratează dacă pacientul merge la timp la medic și nu lasă să se agraveze situația. Această alergie ar putea să provoace apariția polipilor sau altor afecțiuni ale căilor respiratorii.
”De zece ani mă confrunt cu această problemă - alergiile. În fiecare an problema mea devine tot mai gravă. Totul a început de la puful de plop, iar acum sunt alergică și la polen, praf, păr de pisici. Toată primăvara sunt cu ochii roșii, nasul înfundat și mereu strănut”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Aliona Dulea.
Medicii spun că oamenii care sunt alergici ar trebui să evite deplasările la spital în această perioadă de pandemie și să ceară sfatul specialistului prin intermediul telefonului.
”Cea mai simplă metodă de a scăpa de strănuturi este ca atunci când ajungem în casă să ne spălăm nasul cu o soluție specială pentru a înlătura polenul de pe mucoasa nazală. Există mai multe tratamente pentru această afecțiune. Totul depinde de gravitatea problemei. Persoanele care sunt alergice la puful de plop, neapărat trebuie să ceară sfatul medicului pentru a li se administra tratament corespunzător”, a precizat pentru Sputnik Moldova medicul, Natalia Schipschi.
În fiecare an, la sfârșit de primăvară, străzile, mașinile, băncile, toate sun acoperite cu un strat gros de puf de plop. Oamenii și-ar dori ca acești copaci să fie tăiați pentru că nu mai suportă complicațiile provocate de puf.
De cealaltă parte, specialiștii spun că copacii de plop curăță aerul poluat şi elimină mult oxigen. Plopii din Chișinău au o vechime de câteva decenii, iar autoritățile nu intenționează să îi taie. Cert este că astfel de copaci nu se mai plantează deja de câțiva ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova