Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se agită apele la Bruxelles: Parlamentul European ia atitudine împotriva Comisiei

© AFP 2022 / FREDERICK FLORINMembers of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament
Members of the European Parliament take part in a voting session at the European Parliament - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Până și europarlamentarii s-au supărat pe lentoarea în acțiune a Comisiei Europene. Drept urmare, eurodeputații au adoptat ieri o rezoluţie legislativă prin care presează Comisia să vină mai repede cu un plan de urgență privind cadrul financiar multianual.

BRUXELLES, 14 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Parlamentul European a transmis un comunicat de presă în care solicită Comisiei Europene să prezinte până la 15 iunie o propunere pentru un plan de urgenţă privind cadrul financiar multianual (CFM).

Migrant workers pick lettuce on a farm in Kent, Britain July 24, 2017. Picture taken July 24, 2017 - Sputnik Moldova
Germania: Situaţia umilitoare a românilor care muncesc în abatoare - „cultura ignorării”
Rezoluția este semnalul îngrijorării Parlamentului European vizavi de tergiversarea adoptării bugetului UE și a lentorii activității Comisiei.

Rezoluţia, adoptată cu 616 voturi pentru, 29 împotrivă şi 46 abţineri, arată că, deşi plafoanele bugetare actuale ar urma să fie prelungite în mod automat dacă nu există un nou CFM anul viitor, multe programe vor expira la sfârşitul anului 2020, cum ar fi programele de coeziune, de cercetare sau Erasmus. Scopul este de a oferi o plasă de siguranţă cetăţenilor, regiunilor, oraşelor, agricultorilor, universităţilor sau întreprinderilor care beneficiază de programele UE şi de a exclude orice risc ca actualul CFM şi programele sale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat.

Membrii PE au susţinut că planul ar trebui să redirecţioneze bugetul în mod provizoriu pentru a aborda şi a atenua consecinţele economice şi sociale imediate ale pandemiei de COVID-19 şi pentru a contribui la redresare prin adăugarea de flexibilitate şi finanţare, aşa cum s-a procedat deja în cazul bugetului de anul acesta.

De altel, acum aproape o lună, pe 17 aprilie, eurodeputaţii au solicitat un pachet semnificativ de redresare şi reconstrucţie, care să implice creşterea CFM. În conformitate cu rezoluţia de astăzi, planul de urgenţă ar oferi o bază mai bună decât un cadru financiar multianual întârziat sau necorespunzător pentru redresarea Uniunii Europene şi a priorităţilor politice.

"Situaţia actuală necesită soluţii extraordinare. Ne temem că noul CFM 2021-2027 nu va fi gata la timp din cauza întârzierilor semnificative acumulate. Prin urmare, îndemnăm Comisia Europeană să propună un plan de urgenţă pentru bugetul pe anul viitor. În perioade de criză şi instabilitate, beneficiarii bugetului UE trebuie să aibă o viziune clară asupra anului următor. Deputaţii caută toate soluţiile posibile pentru a asigura stabilitatea bugetului UE", a declarat eurodeputatul polonez Jan Olbrycht (PPE), co-raportor al PE pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Și eurodeputata portugheză Margarida Marques (S&D), co-raportor al PE pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, a atras atenția că cetăţenii, întreprinderile şi societatea civilă nu ar înţelege că, la 1 ianuarie 2021, nu dispunem de un buget al UE.

”Dacă ar fi fost deja dificil să accepte acest lucru înainte de această pandemie, este mult mai dificil acum ţinând seama de impactul puternic al COVID-19 asupra familiilor, şcolilor, întreprinderilor şi economiilor. Solicităm Comisiei să prezinte la timp o propunere ambiţioasă de buget al UE pentru următorii şapte ani, cu un fond de redresare care răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Există deja o întârziere din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte prezentarea noii sale propuneri”, a criticat ea activitatea Comisiei.

Întrucât actualul buget al UE pe termen lung se încheie la 31 decembrie 2020, UE are nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii şapte ani.

Ca urmare a adoptării rezoluției, Comisia trebuie fie să prezinte o propunere relevantă, fie să informeze Parlamentul cu privire la motivele pentru care nu va face acest lucru, în conformitate cu articolul 225 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0