Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vârsta de pensionare a judecătorilor va crește anual cu 6 luni: Deiciza Guvernului

CC0 / Pixabay / succo / Justiție
Justiție - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege care se referă la condițiile de pensionare pentru judecători, dar și stabilirea unor criterii speciale. Astfel, anual vârsta de pensionare va crește cu 6 luni.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv un proiect care prevede că judecătorii care au atins vârsta de 55 de ani și confirmă vechimea în muncă în funcție de magistrat au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală – de 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar. 

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Politică
Gata cu pensiile privilegiate pentru magistrați - Guvernul vine cu modificări
Începând cu 1 iulie, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an, ulterior, vârsta de pensionare se majorează conform eşalonării, până la atingerea vârstei de 63 de ani. De exemplu: în 2021 la 51 ani, 2022 la 51 ani și 6 luni, 2023 la 52 ani, 2024 la 52 ani și 6 luni, iar în 2025 la 53 ani.  Astfel, abia în anul 2045, judecătorii vor ieși la pensie la 63 ani.

"Eu susțin absolut acest proiect de lege. Este un proiect adecvat și cred că va fi acceptat cu mare drag de sistemul judecătoresc fiindcă este unul echilibrat și abosolut necesar pentru sistemul de stat", a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Totodată, din 1 iulie , pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie.

Ulterior, în fiecare an, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani în anul 2047 și vechimii de muncă în funcție de judecător de 15 ani, în anul 2024. În cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de
judecător, plata pensiei se suspendă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0