Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu pensiile privilegiate pentru magistrați - Guvernul vine cu modificări

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații nu vor mai putea să se pensioneze mai devreme și să beneficieze de recalcularea pensiei în funcție de mărimea salariului lunar pe care îl au.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege care prevede ajustarea vârstei de pensionare a judecătorilor, dar și modificarea cuantumului pensiilor pentru magistrați. Totodată, inițiativa prevede excluderea indemnizațiilor de 55 % pentru judecătorii care se pensionează.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, până acum, nu era justificat de ce magistrații trebuie să iasă la pensie mai devreme decât alte categorii de angajați din țară.

“Nu cred că judecătorii din Republica Moldova au cele mai ofensive condiții de muncă”,  a menționat ministrul Justiției.

Весы Фемиды - Sputnik Moldova
Iată ce pensii vor ridica magistrații după indexare, în timp ce alții mor de foame
Și premierul Ion Chicu a reiterat că toți angajații trebuie să fie egali în fața legii, iar judecătorii nu trebuie să facă excepție. Până acum, magistrații aveau dreptul la pensionare după ce au atins vârsta de 50 de ani și aveau o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, dintre care 12 ani și șase luni lucrați în funcția de judecător. De asemenea, legislația prevedea ca judecătorii pensionați să aibă dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporție de 55 % din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă se adăuga încă trei la sută, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar.

În prezent, pensia medie pe care o ridică un judecător este de 20 018 lei. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova avem pensionari care au pensie de peste 100.000 de lei, iar cea mai mare pensie este de 224 197 de lei și 15 bani.

Pensia medie a unui judecător este de aproape 11 ori mai mare decât a unui pensionar care a fost muncitor de rând și ridică astăzi de la stat în jur de 1 834 de lei.

Fluxul de știri
0