Leul pierde în fața tuturor valutelor: Cursul BNM pentru 13 mai

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Euro a urcat în cotațiile oficiale cu 12 bani, iar dolarul cu 8 bani, comparativ cu ziua de ieri. Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu toate principalele valute de referință.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. La  cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 13 mai, un dolar american este cotat cu 17,97 lei, un euro – cu 19,47 lei, o hrivnă ucraineană – cu 67 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani. 

© Photo : BNMRatele de schimb valutar pentru 13 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei
Leul pierde în fața tuturor valutelor: Cursul BNM pentru 13 mai - Sputnik Moldova
Ratele de schimb valutar pentru 13 mai 2020, stabilite de Banca Națională a Moldovei

Comparativ cu ziua de marți, dolarul a înregistrat o creștere cu 8 bani în cotațiile BNM, iar euro a urcat cu 12 bani.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
BNM menține neschimbată rata de bază și anunță că recolta din 2020 va fi slabă  

Leul românesc s-a scumpit cu 2 bani moldovenești.

Hrivna ucraineană și rubla rusească, de asemenea, sunt pe un ușor trend ascendent, dar au rămas la cotația anterioară.   

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro - dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Notăm că Banca Națională a Moldovei va menține neschimbate în următoarea perioadă rata de bază, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă.

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este menținută la nivelul de 3,25 la sută anual. Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual. 

„Actuala rată de bază este stimulativă și creează condiții pentru susținerea procesului de creditare”, susține BNM.

La același nivel rămâne și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă: 34 la sută din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă de asemenea este păstrată la 21 la sută din baza de calcul.

Decizia de a menține la nivelul actual valorile principalelor instrumente de politică monetară a fost luată din considerentul că „situația actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară și evoluția preturilor la materie primă și resurse energetice pe plan global”, potrivit BNM. 

Totodată, BNM menționează că „condițiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020”.

Banca Națională a Moldovei informează că, în prezent, „se atestă presiuni dezinflaționiste, care se vor manifesta și în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă spre atenuarea consecințelor cauzate de pandemie și susținerea cererii agregate”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0