Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Companiile din domeniul HoReCa și-ar putea relua activitatea din 1 iunie

© Photo : Facebook / Guvernul Republicii MoldovaPrim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința Asociației Investitorilor Străini
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința Asociației Investitorilor Străini - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința Asociației Investitorilor Străini în Moldova unde a anunțat că guvernul are intenția de a le permite companiilor din domeniul HoReCa să-și reia activitatea chiar din prima zi de vară.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Ion Chicu a precizat ă acest lucru se va întâmpla dacă evoluția situației epidemiologice se va menține in parametrii actuali. Totodată el a menționat, fiind citat de Direcția Comunicare și Protocol a Guvernului Republicii Moldova că companiile din domeniul HoReCa vor beneficia de instrumentul de subvenționare a dobânzilor pentru credite.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Premierul Ion Chicu îndeamnă cetățenii să nu-și anuleze vacanțele, ci să le reprogrameze

Pe lângă problemele în sectorul HoReCa, au mai fost abordate cele privind comerțului cu amănuntul, digitalizarea economiei, inclusiv a serviciilor publice, accesul la resurse financiare în condițiile crizei economice globale și căderii consumului, reluarea activității centrelor comerciale, situația în industria de automobile și altele.

În cadrul ședinței Asociației Investitorilor Străini s-a discutat și despre posibilitatea de a permite activitatea stațiilor de alimentare cu petrol în regim de autoservire, fără implicarea operatorilor.

În cadrul acestei ședințe, premierul s-a referit și la planul Guvernului de anulare a restricțiilor. El a spus că Guvernul este orientat spre menținerea unui echilibru prudent în procesul de ieșire din carantină. Prea multă nepăsare din partea oamenilor poate determina crearea unui val de infecții și poate conduce la sufocarea sistemului de sănătate. Prea multă prudență din partea autorităților ar putea conduce la un colaps social-economic, a menționat șeful Executivului.

Totodată, participanții la ședință au pus în discuție parametrii economici curenți și a fost menționat faptul că are lor reducerea încasărilor în bugetul public și crește deficitul bugetar. Prognozele inițiale ale FMI indicau la o reducere a PIB cu cca 3% comparativ cu anul 2019. Între timp, estimările făcute de German Economic Team arată o contractare a PIB în 2020 cu cca 6,3% comparativ cu 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0