Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste zece mii de persoane au cerut ajutor de șomaj în perioada stării de urgență

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada stării de urgență, numărul celor care au dreptul la ajutor de șomaj a crescut până la aproape 11 mii de persoane.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Aproape 11 mii de persoane au solicitat dreptul de ajutor de șomaj în perioada stării de urgență.

Почта Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Ajutorul de șomaj de 2.775 de lei: Cine va beneficia de el – precizări oficiale

Potrivit informațiilor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în perioada stării de urgenţă dreptul la ajutorul de şomaj a fost stabilit pentru 10853 de cetățeni.

Totodată, alte 2473 de persoane au statut de șomer. În context, ieri, 23 de milioane de lei au fost transferați din bugetul de stat pentru achitarea ajutorului de șomaj. Suma ajutorului de șomaj în perioada stării de urgență a fost calculat de către CNAS din data acordării dreptului de către subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, reieşind din cuantumul lunar de 2775 lei.

Cum pot beneficia cetățenii de ajutor de șomaj:

  • Persoanele, care și-au pierdut locul de muncă drept consecință a stării de urgență urmează să se înregistreze cu statut de șomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa și să solicite ajutorul de șomaj. Aceste persoane nu sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
  • Persoanele, care și-au pierdut locul de muncă anterior declarării stării de urgență și nu confirmă stagiul de cotizare de 12 luni în ultimele 24 luni prevăzut în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj, urmează să se înregistreze cu statut de șomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa și să solicite ajutorul de șomaj. Aceste persoane sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală prin achitarea primei de AOAM în sumă fixă până la înregistrarea cu statut de șomer.
  • Persoanele revenite de peste hotarele Republicii Moldova în perioada stării de urgență, până a se înregistra cu statut de șomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă și a solicita ajutorului de șomaj, sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală prin achitarea primei de AOAM în sumă fixă.
  • Persoanele, înregistrate cu statut de șomer până la declararea stării de urgență, precum și persoanele beneficiare (inclusiv solicitanții) de ajutor de șomaj în conformitate cu prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj sunt considerate persoane asigurate de Guvern în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Salariații trimiși în șomaj tehnic trebuie să cunoască asta!>>>

Ajutorul de şomaj se plăteşte prin intermediul prestatorilor de servicii de plată de pe teritoriul Republicii Moldova desemnaţi, prin cerere, de către beneficiar, atât prin oficiile poştale, cât şi prin intermediul instituțiilor bancare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0