Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Teheranul, gata să facă schimb de deținuți cu SUA fără negocieri

© Sputnik / Антон Быстров / Accesați arhiva multimediaDrapelele Iranului
Drapelele Iranului - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile iraniene anunță că sunt gata să facă schimb de deținuți cu SUA fără a purta negocieri, folosind principiul „toți pentru toți”.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Pentru a face schimb de deținuți cu SUA, Iranul nu are nevoie de negocieri cu conducerea acestei țări, a declarat luni reprezentantul oficial al guvernului iranian Ali Rabiya, informează RIA Novosti.

Mai devreme, Reuters a anunțat că Statele Unite ar putea face schimb de deținuți cu Iranul și să-l deporteze pe omul de știință iranian Sirus Asgari.

Potrivit agenției, directorul adjunct al secției de interese iraniene la ambasada pakistaneză la Washington, Abolfazl Mehrabadi, a declarat că Asgari, care s-a infectat cu coronavirus, era sub supraveghere medicală a autorităților de imigrare din SUA și aștepta permisiunea de a părăsi țara.

"Suntem pregătiți pentru schimbul tuturor deținuților, acest lucru se aplică absolut tuturor celor care nu sunt doar în Statele Unite, ci și în alte țări ale lumii. Pentru eliberarea deținuților americani și iranieni și pentru schimbul lor, nu este necesar să apelăm la mediere (părți terțe) sau negocieri", a spus Rabii, după cum rezultă din videoclipul publicat de portalul de informații al guvernului iranian.

Teheran, Iran - Sputnik Moldova
Statele Unite: Nu vrem un război cu Iranul, nici să schimbăm regimul de la Teheran
Potrivit acestuia, Teheranul și Washingtonul pot face chimb de deținuți prin Elveția, care are deja experiență similară și a cărei ambasadă reprezintă interesele SUA în Teheran. Mai devreme, Rabii a subliniat disponibilitatea Teheranului de a face schimbul fără precondiții, folosind principiul „toți pentru toți”.

Precedente similare au fost deja. Ultima dată a avut loc la începutul lunii decembrie 2019: Iranul a eliberat un student american, Wang Siyue, care a fost acuzat de spionaj, iar Statele Unite au renunțat la acuzații din partea biologului iranian Masoud Suleimani, care a fost acuzat de încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. În același timp, Iranul a declarat anul trecut că schimburile care au loc cu succes nu crează o platformă de dialog dintre Teheran și Washington cu privire la relațiile bilaterale.

Statele Unite au solicitat Iranului în mod repetat eliberarea cetățenilor americani din arest. Președintele iranian, Hassan Rouhani, a spus că Teheranul este gata, cu toate acestea, "mingea este de partea americană".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0