Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primele cireșe autohtone s-au copt și au început vânzările: Iată cât costă kilogramul

© Sputnik / Cătălina CerneiS-au copt primele cireșe
S-au copt primele cireșe - Sputnik Moldova
Abonare
S-au copt primele cireșe autohtone, iar pofticioșii trebuie să achite 100 de lei pentru un kilogram. Proprietarii pomilor spun că în acest an prețurile sunt mai mici în comparație cu cele din perioada similară din 2019.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Alina Babus din raionul Telenești are trei pomi de cireș în curte, un soi care se coace la începutul lunii mai. Tânăra spune că a început deja vânzările, iar prețurile sunt destul de accesibile.

"Noi locuim aproape de șosea și toate vânzările le facem pe marginea drumului. Nu vindem la kilogram, ci aranjăm cireșele în formă de strugure. Așa am procedat în toți anii. Prețul unui strugure mic este de 35 de lei, iar unul mare ajunge să coste 60-70 de lei. Oamenii se opresc și cumpără ca să-și împlinească pofta. În acest an, roadă avem mai puțină din cauza înghețurilor", a povestit Alina. 

© Sputnik / Cătălina CerneiS-au copt primele cireșe
Primele cireșe autohtone s-au copt și au început vânzările: Iată cât costă kilogramul - Sputnik Moldova
S-au copt primele cireșe

În magazine, deocamdată, nu am văzut pe rafturi cireșe autohtone, însă pe rețele de socializare producătorii au început să posteze anunțuri. Reporterul Sputnik Moldova a sunat la unul dintre numerele de telefon și a discutat cu un comerciant pentru a afla mai multe detalii. 

A început recoltarea sparanghelului - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta

"Noi suntem din Chișinău. Avem câțiva pomi de cireș în curte și am decis să vindem fructele pe internet pentru că piețele sunt închise. Avem comenzi și ne bucurăm că oamenii ne sună. Unii vin singuri și ridică cireșele, iar alții ne roagă să le facem livrări la domiciliu. Un kilogram de cireșe costă acum în jur de 100 de lei. Anul trecut vindeam în această perioadă și cu 150 de lei kilogramul", a spus comerciantul. 

Cei mai răbdători vor avea de așteptat până la mijlocul lunii iunie ca să mănânce cireșe autohtone la prețuri accesibile. Anterior, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că îngheţurile din a doua jumătate a lunii martie au afectat plantațiile de cireși timpurii în proporție de 70-80%. 

Anul trecut, la începutul lunii mai, în magazine și piețe un kilogram de cireșe de import era vândut cu tocmai 270 de lei. Acest lucru a provocat un val de critici pe rețelele de socializare, iar unii internauți au scris că trebuie să le mănânce cei care le-au adus cu așa preț.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0