Șeful statului spune ce se va întâmpla cu acordul privind creditul rusesc

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaЗнак процента
Знак процента - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării anunță că se va adresa guvernului rus cu propunerea de renegociere a acordului cu privire la împrumut.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Creditul rusesc rămâne în vizorul autorităților. Astfel, Guvernul Republicii Moldova va iniția o nouă procedură de negocieri a împrumutului de 200 de milioane de euro din partea Federației ruse. Igor Dodon a făcut declarații în acest sens astăzi, după ședința de lucru cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

„Știți că săptămâna trecută Curtea Constituțională a anulat Acordul semnat între guvernele celor două state. Putem fi sau nu de acord cu o astfel de decizie, dar hotărârea este și ea trebuie să fie executată”, mai spune Igor Dodon.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Cu cât mai rău - cu atât mai bine: Experții au explicat motivul de refuz al creditului rus
Astfel, în următoarele zile, Guvernul țării noastre se va adresa Guvernului Federației ruse cu propunerea de a iniția o procedură nouă de negocieri a acestui împrumut. O astfel de inițiativă va fi lansată, cel mai probabil, în cadrul ședinței din această săptămână a executivului.

Amintim, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat curs cererii opoziției și a recunoscut drept neconstituțional acordul semnat cu Rusia privind împrumutul de 200 de milioane de euro. Moscova urma să-i ofere Chișinăului un credit pe o durată de 10 ani cu o dobândă de 2%. Autoritățile din Moldova planificau să folosească banii pentru proiecte de reparație a drumurilor, iar o parte din sumă urma să fie direcționată către sistemul medical și cel social.

La decizia Curții Constituționale a reacționat și Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. „Rusia și-a dorit sincer să ajute Moldova, însă, din păcate, pentru politicienii moldoveni ambițiile politice personale sunt mai importante decât nevoile propriului popor”, a declarat viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0