Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Marea Britanie au fost publicate ultimele mesaje ale naziștilor

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaHitler cu generalii
Hitler cu generalii - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul de comunicații al guvernului britanic a publicat mesaje naziste care au fost interceptate înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

BUCUREȘTI, 11 mai - Sputnik. Centrul de comunicații al guvernului britanic a publicat mesaje naziste care au fost interceptate înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, transmite RIA.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova, revoltată de declarația Casei Albe privind victoria SUA împotriva nazismului

Unul dintre mesajele pe care GCHQ le-a publicat cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial conține ultimele cuvinte transmise de locotenentul Kunkel, care a servit în serviciile speciale ale Forțelor Aeriene Germane cu puțin timp înainte de a se preda trupelor britanice.

În dimineața zilei de 7 mai 1945 a fost trimis un mesaj: "Soldații britanici au intrat în Cuxhaven (un oraș port din Marea Nordului - aprox. Ed.) La ora 18:00 6 mai - din acest moment se oprește întregul semnal radio - vă doresc tot ce este mai bun. Locotenent Kunkel."

Mesajul a fost interceptat de angajații Școlii Guvernului britanic de coduri și cifre.

Un alt mesaj interceptat anterior: „Închiderea conexiunii pentru totdeauna - tot ce este mai bun - la revedere”.

Cu câteva zile mai devreme, pe 4 mai, a fost interceptat un alt mesaj. În el, un soldat german care se afla pe coasta daneză a întrebat prin radio dacă cineva are țigări. I s-a spus că nu erau acolo.

Anterior, Vladimir Makarov, istoric al serviciilor speciale ruse, autorul a numeroase articole și cărți despre jocurile radio, a declarat pentru RIA Novosti că jocurile radio efectuate de agențiile de securitate de stat ale URSS în timpul Marelui Război Patriotic au anulat activitatea inteligenței germane împotriva Uniunii Sovietice și au devenit o contribuție semnificativă la Victorie.

Al Doilea Război Mondial a durat șase ani, de la 1 septembrie 1939 la 2 septembrie 1945. Ultimele ei bătălii au fost în Orientul îndepărtat. La 2 septembrie 1945, la bordul navei americane Missouri, a fost semnată o predare necondiționată a Japoniei, un aliat al Germaniei.

61 de state cu o populație de 1,7 miliarde de oameni au fost atrase în război, operațiunile militare au fost efectuate pe teritoriul a 40 de state, precum și pe teatre de mare și ocean. Al Doilea Război Mondial a fost cel mai distructiv și mai sângeros dintre războaie. A ucis mai mult de 55 de milioane de oameni. Cele mai mari victime au fost Uniunea Sovietică, care a pierdut 27 de milioane de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0