Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primele persoane în stat au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”

© Photo : Miroslav RotariComplexul Memorial ”Eternitate”
Complexul Memorial ”Eternitate” - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului Igor Dodon, preledintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Dimineață la Complexul Memorial „Eternitate” a avut loc o ceremonie solemnă la care au participat primele persoane în stat, dar și jurnaliștii prezența cărora a fost posibilă doar dacă purtau măști de protecție. 

După ce au depus flori la pietrele docorartive pe care sunt inscripționate numele ostașilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu au făcut declarații pentru presă. 

„Este o zi foarte importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova și cred că și pentru întreaga umanitate. Sunt 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În acel război au participat peste 400 de mii de moldoveni. Au primit distincții de stat peste 100 de mii de concetățeni de-ai noștri și, conforma datelor oficiale, circa 100 de mii au decedat pe câmpul de luptă sau în orașele care erau sub ocupație”, a declarat președintele.

În context, șeful statului a subliniat importanța păstrării memoriei evenimentelor sângeroase și faptelor eroice. 

Ветеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков - Sputnik Moldova
Numărul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial a scăzut dramatic în ultimii ani

„Vreau să le transmit un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova – să ținem minte, să nu uităm despre faptele eroice ale părinților și buneilor noștri. Vreau să le urez sănătate veteranilor care mai sunt alături de noi și care în fiecare zi, prin bărbăția lor, prin verticalitatea lor ne dau examplu că trebuie să fim mândri urmași ai celor care au asigurat Pace ape meleagurile noastre”, a mai spus Igor Dodon. 

Cu un mesaj similar a venit și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. 

„Noi nu trebuie să uităm niciodată de cei cărora le datorăm Pacea și de cei cărora le datorăm acest cer senin inclusive în ziua de astăzi. Noi nu trebuie să uităm de veteranii noștri care mai sunt în viață. Trebuie să avem grijă de ei. Dar memoria trebuie să o păstrăm și memoria o demonstrăm prin aceste zile comemorative. Cel mai important lucru este că această memorie ne trebuie nouă – celor care trăim astăzi pe pământ și ne trebuie această istorie să o transmitem următoarelor generații. Oricât ar încerca alții să schimbe istoria – Pacea o datorăm acestei Masri Victorii în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat șeful Legislativului. 

Ветеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков - Sputnik Moldova
Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov

Și premierul Ion Chicu a vorbit despre semnificația zilei de 9 mai și importanța păstrării memoriei. 

„Cu 75 de ani în urmă s-a încheiat cel mai sângeros război din istoria omenirii – război care a curmat viața a mai mult de 50 de milioane de oameni. Pe câmpurile de luptă au căzut 50 de milioane de oameni. Viața acestor oameni a fost adusă pe altarul omenirii. Acest sacrificiu a fost făcut pentru Pace, pentru ca noi, oamenii care trăim astăzi, să putem să ne bucurăm de viață și de acest soare. Trebuie memoria acestei date, care a fost plătită cu foarte multe vieți omenești, să rămână în inimile noastre. Să nu uităm niciodată – pacea și sănătatea sunt cele mai importante pentru oameni.

Numărul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei a scăzut dramatic în ultimii ani, iar majoritatea celor care mai sunt în viață au peste 90 de ani. 

Potrivit Casei Naționale pentru Asigurări Sociale, în țară sunt 193 de participanți la cel de-al Doilea Război Mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0