Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov

© Sputnik / OsmatescoВетеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков
Ветеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков - Sputnik Moldova
Abonare
Anii de război, ororile acelor vremuri, precum și faptele glorioase care au dus în cele din urmă la Marea Victorie - toate acestea sunt redate în versuri de către veteranul Ivan Suhorukov din Chișinău.

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Ivan Suhorukov s-a născut în Caucaz, în ținutul Stavropol, într-o familie de cazaci din Kuban și avea doar 15 ani când Germania nazistă a atacat URSS. 

© Sputnik / OsmatescoIvan Suhorukov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov - Sputnik Moldova
Ivan Suhorukov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Toate impresiile despre ororile celui mai crunt război din istorie veteranul le transpune în versuri. De-a lungul anilor, poezia a devenit o adevărată pasiune și a reușit între timp să scoată de sub tipar mai multe volume semnate de el. 

Vers despre luptele din timpul războiului mondial

Copilărie curmată de război

Responsabilitățile vieții mature au căzut pe umerii lui Ivan Suhorukov mai devreme decât ar fi trebuit. Tatăl său a murit pe front cu puțin timp după ce a început războiului, așa că și-a asumat grijile pentru mama sa și cele două surori mai mici. Timp de mai multe luni, familia Suhorukov s-a aflat sub ocupație. 

„Hitler nu a reușit să cucerească Moscova și s-a îndreptat spre Caucaz. Prin localitatea noastră, tancurile nemțești se îndreptau spre Stalingrad. La noi au ajuns persoane evacuate și a venit în clasa noastră o fetiță. Când am văzut-o, am înnebunit. M-am îndrăgostit. Și ea avea ca mine 15 ani. Așa se întâmplă. Neașteptat apare în viața ta jumătatea ta”, spune Ivan Suhorukov.

Fata de care s-a îndrăgostit s-a mutat apoi într-un alt oraș, iar el, deși a fost admis la studii, a decis să le abandoneze și să meargă pe front, în pofida protestelor mamei sale. 

„Ea plângea și îmi zicea că tatăl meu a fost în prima linie și a murit, iar eu i-am spus că am fost sub ocupație și trebuie să demonstrez că nu sunt ceea ce cred unii”, a mărturisit veteranul. 

Amintiri despre luptele sângeroase

Războiul mondial l-a marcat pe Ivan Suhorukov pentru tot restul vieții. Unul dintre episoadele care nu le poate uita este moartea comandatului său, a ofițerului care a nimerit sub o ploaie de gloanțe. 

Voițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial - Sputnik Moldova
Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

„Comandantul zăcea la pământ. M-am apropiat de el și l-am văzut într-o baltă de sânge. Era în agonie și mi-a zis încet: „Fiule, dă-mi o gură de apă”. Dar de unde puteam să iau apă? Era iarnă, așa că am luat puțină zăpadă și i-am umezit buzele. Am suferit mult. Avea un sentiment patern față de mine”, își amintește Ivan Suhorukov. 

În versuri veteranul în vârstă de 89 de ani a descris cele mai sângeroase ofensive. Una dintre ele este Operațiunea Iași-Chișinău, care a început pe 20 august 1944 și a schimbat raportul de forțe în Balcani. În urma acestei bătălii, pe 23 august România a trecut de partea Aliaților. 

Operațiunea Iași-Chișinău în versuri:

Reîntâlnirea de după război

Fata de care s-a îndrăgostit Ivan Suhorukov înainte de război i-a devenit ulterior soție. Ea s-a refugiat cu mama sa în Ural, după ce nemții au atacat. A reîntâlnit-o în Rostov, după ce a fost admis la Institutul de Transport Feroviar. S-au căsătorit și s-au mutat apoi împreună la Chișinău unde în perioada sovietică Ivan Suhorukov a fost vicepreședinte al Comitetului Central al Asociației de Asistență Voluntară pentru Aviația și Armata RSSM. 

© Sputnik / OsmatescoVeteranul Ivan Suhorukov și-a pierdut soția acum zece ani
Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov - Sputnik Moldova
Veteranul Ivan Suhorukov și-a pierdut soția acum zece ani

„Ne-am căsătorit și am trăit împreună 60 de ani. De zece ani soția mea nu mai este printre noi. Am avut împreună doi copii. Fiul a decedat anul trecut la vârsta de 69 de ani. Mi-a rămas doar fiica, dar ea locuiește în Bulgaria”, spune veteranul. 

© Sputnik / OsmatescoVersuri semnate de veteranul Ivan Suhorukov
Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov - Sputnik Moldova
Versuri semnate de veteranul Ivan Suhorukov

În deplină solitudine, Ivan Suhorukov își găsește alinarea în poezie. Versurile sale răsună la majoritatea evenimentelor legate de război, unde este invitat să le recite. 

© Photo : Organizația Veteranilor din Republica MoldovaSuhorukov Ivan, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial
Al Doilea Război Mondial, în versuri: Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov - Sputnik Moldova
Suhorukov Ivan, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial

Una dintre cele mai dragi poezii este cea pe care le-a dedicat-o mamelor care și-au pierdut fiii în război.

Vers despre mamă

De-a lungul vieții, veteranul Ivan Suhorikov a editat mai multe volume de poezie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0