Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Reacția Moscovei la decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a anula creditul rus

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe Kremlin de Moscou
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Abonare
Kremlinul a venit cu o reacție după decizia de ieri a Curții Constituționale de la Chișinău de a anula Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Moscova a comentat decizia de ieri a Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut dintre Moldova și Rusia. 

„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, potrivit unui comunicat emis de dimplomația rusă. 

Judecătorii Curții Constituționale au declarat ieri neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Decizia a fost pronunțată după aproape 10 ore de examinare a acestui subiect.

În data de 23 aprilie, Parlamentul a votat în prima și a doua lectură acordul de creditare cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro. Premierul Ion Chicu a prezentat în plen proiectul Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Creditul de la Federația Rusă va fi renegociat

În aceeași zi, Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale, iar locul său a fost ocupat de Domnica Manole. Imediat după această decizie, magistrații Înaltei Curți au suspendat acordul cu Rusia, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din Grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA.

Potrivit acordului, Rusia urma să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuiea să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Acum câteva zile, Ministerul de Externe al Federației Ruse a venit cu un comentariu la declarațiile ce vizează acordul de creditare din partea Rusiei. Instituția a precizat că reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0