Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Eu văd o dorință a actualei guvernări de a continua negocierile cu Federația Rusă

© Sputnik / Карай АндрейRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii Radio Sputnik Moldova ”Contrapunct” au fost discutate sufiectele ce țin de noile plecări din PDM și decizia Curții Constituționale referitor la creditul din Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă și plecarea celor patru deputați din Partidul Democrat din Moldova au fost principalele subiecte discutate în cadrul emisiunii Radio Sputnik Moldova ”Contrapunct”, moderate de Eduard Maciac.

În studiou a fost invitat expertul economic Roman Chirca. Acesta a declarat că autoritățile vor încerca renegociera acordului de împrumut cu Federația Rusă.  

”Eu văd o dorință a actualei guvernări de a continua negocierile chiar cu riscurile ca aceastea să fie curmate iarăși de Curtea Constituțională. Avem o suprapunere a două fenomene majore negative: efectul pandemic și lupta politică fără margini care nu ține cont de aceste particularități. Forțele politice antrenate nu au timp și doință de a găsi o conciliere pe perioada pandemică așa cum s-a întâmplat în mai multe state ale lumii, inclusiv rivali inrecuciabili au găsit curajul să găsească o foaie de parcurs”, a declarat Roman Chirca. 

În cadrul emisiunii a intervenit telefonic și deputatul din partea grupului Pro Moldova Sergiu Sârbu. Acesta a precizat că opoziția nu este împotriva unui credit de împrumut cu Federația Rusă, dar își doresc ca acesta să fie realizat conform procedurilor legale. 

”Guvernarea nu are decât să renegocieze acest acord, dar foarte transparent, conform procedurilor legale și în interesul cetățenilor Republicii Moldova deaorece noi nu suntem împotriva unui credit sau împotriva Federației Ruse”, a precizat Sergiu Sârbu. 

Deputatul s-a referit și ultimele plecări din Partidul Democrat din Moldova. Acesta a calificat comentariile conducerii formațiunii drept ridicole. 

Violeta Ivanov, PCRM. Виолета Иванов, ПКРМ - Sputnik Moldova
Politică
Încă trei deputați părăsesc fracțiunea PDM și aderă la Pro Moldova

”Comentariile Partidului Democrat devin ridicole și chiar bizare. Poți să învinuiești un om doi, dar când se vede pe față criza prin care trece Partidul Democrat. Pe față se vede că PDM este absorbit de PSRM. Se văd lupte interne. În loc să caute soluții a acestor probleme, ei dau vina pe altcineva la propriile eșecuri. Asta înseamnă falimentul lamentabil al acestei formațiuni politice și o spun cu regret”, a precizat Sergiu Sîrbu. 

Sergiu Sîrbu nu exclude posibilitatea unei renegocieri a majorității parlamentare. 

”Sunt toate șansele ca în viitor să fie o reconfigurare a majorotății parlamentare. Rămâne să vedem în perioada următoare”, a mai adăugat deputatul Pro Moldova. 

Amintim că aseară, după 10 ore de deliberări, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. 

Anterior și Ministerul de Externe al Federației Ruse a venit cu un comentariu la declarațiile ce vizează acordul de creditare din partea Rusiei. Instituția a precizat că reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0