Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

75 de ani de la Marea Victorie: Cum vor fi comemorați eroii din comuna Budești

© Sputnik / Miroslav RotariNina Costiuc
Nina Costiuc - Sputnik Moldova
Abonare
52 de locuitori ai comunei Budești au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și, din păcate, în viață nu a mai rămas nimeni - doar mărturiile trecutului, istoria și viețile dedicate urmașilor.
75 de ani de la Marea Victorie: Cum vor fi comemorați eroii din comuna Budești

La cei 75 de ani de la Marea Victorie, astăzi și mâine, în comuna Budești, la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, vor fi depuse flori. 52 de persoane, tineri de 19-20 de ani, dornici de viață, au fost încadrați în rândurile armatei și nu s-au mai întors acasă.

"Avem monumentul cu două plăci comemorative, unde sunt încrustate familiile a 52 de tineri. Acest monument a fost ridicat în cinstea lor, nu știm unde le sunt mormintele. Este recunoștința generațiilor ca să mergem la acest monument să depunem flori și să-i pomenim", a declarat pentru Sputnik primarul comunei Budești, Nina Costiuc.

Primarul spune că memoria eroilor căzuți în război trebuie păstrată veșnic, iar noile generații să aibă recunoștința pentru pacea pe care au câștigat-o strămoșii în cel mai sângeros război din secolul XX.

10 fapte despre Moldova în anii de război - Sputnik Moldova
Marea Victorie va rămâne pururea în amintirea oamenilor

"Istoria ne învață să fim mai grijuliii față de tot ce ne înconjoară, să prețuim ceea am primit de la bunei și străbunei, să învățăm din greșelile trecutului și să nu uităm cine suntem", a conchis Costiuc.

Monumentul în memoria eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din comuna Budești a fost proiectat de către regretatul arhitect Nicon Zaporojan. Acesta a fost înălțat în anul 1983.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0