TIRASPOL, 16 mai – Sputnik, Irina Leahova. Cu ocazia aniversării a 75-a a încheierii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în Transnistria va fi editată o carte despre Eroii Uniunii Sovietice al căror destin, într-un fel sau altul, a fost legat de Transnistria, a spus liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, la întâlnirea cu membrii Consiliului Veteranilor de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate de la Tiraspol.
„Vor fi aduse în ordine mormintele Eroilor Uniunii Sovietice și ale Cavalerilor Ordinului Slava care sunt înhumați pe teritoriul regiunii”, a comunicat serviciul de presă al liderului transnistrean.
Reînhumarea eroilor de război
Participanții la întâlnire au spus că cea mai mare parte a înhumărilor ține de anii `70 ai secolului trecut. O parte din morminte au fost puse în ordine cu forțele proprii ale membrilor Consiliului veteranilor din Tiraspol, fiind ajutați și de administrația locală.
„Acest lucru trebuie continuat. La intrarea în cimitir, unde sunt înmormântați Eroi ai Uniunii Sovietice, trebuie să existe plăcuțe cu informația respectivă. În caz de necesitate, vor fi renovate și monumentele”, a spus Krasnoselski.
Veșnică amintire
Întâlnirea a avut loc la Muzeul Gloriei Militare, fondat la inițiativa Uniunii Veteranilor. Lucrările au demarat în anul 1999. La ora actuală, în afară de un mare număr de fotografii și alte exponate, valoarea principală a fondului muzeistic o constituie informațiile veridice și detaliate ale veteranilor tiraspoleni ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
În cele 94 de cărți din colecția „Вечная память” („Memorie veșnică”) sunt descrise destinele a 940 de participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acestea nu sunt file tipărite, ci manuscrisele proprii ale eroilor care povestesc la persoana întâia despre calea de luptă, despre viața de până și de după război. La propunerea liderului transnistrean, anumite date biografice, fragmente din amintiri și fotografii ale veteranilor vor fi incluse într-un album fotografic, apariția căruia este preconizată în ajunul jubileului Marii Victorii.
Activitatea Uniunii Veteranilor
Vadim Krasnoselski a transmis Consiliului Veteranilor de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate de la Tiraspol un certificat pentru procurarea pentru organizație a unor noi aparate de uz casnic și a mobilierului de birou.
Organizația obștească „Veteranii de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate” din orașul Tiraspol activează din anul 1999, deși predecesorii ei istorici au existat sub diferite denumiri începând cu mijlocul secolului trecut.
Sarcinile, în fond, rămân aceleași: susținerea veteranilor, păstrarea istoriei, activitatea obștească, educația patriotică a tineretului.
La ora actuală numărul membrilor Uniunii Veteranilor depășește 1,5 mii, dintre care 54 sunt participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei, iar ceilalți sunt persoane care au activat în spatele frontului, văduve ale participanților la război, veterani ai muncii și forțelor armate, precum și copii ai războiului.