Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marea Victorie: O carte despre Eroii URSS originari din Transnistria, în curs de apariție

© Sputnik / Irina LeahovaÎntâlnirea veteranilor de război la Tiraspol
Întâlnirea veteranilor de război la Tiraspol - Sputnik Moldova
Abonare
La întâlnirea cu membrii Organizației Veteranilor din Tiraspol, liderul Transnistriei a discutat despre proiectele legate de cea de a 75-a aniversare a încheierii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care va fi marcată în anul viitor.

TIRASPOL, 16 mai – Sputnik, Irina Leahova. Cu ocazia aniversării a 75-a a încheierii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în Transnistria va fi editată o carte despre Eroii Uniunii Sovietice al căror destin, într-un fel sau altul, a fost legat de Transnistria, a spus liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, la întâlnirea cu membrii Consiliului Veteranilor de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate de la Tiraspol.

„Vor fi aduse în ordine mormintele Eroilor Uniunii Sovietice și ale Cavalerilor Ordinului Slava care sunt înhumați pe teritoriul regiunii”, a comunicat serviciul de presă al liderului transnistrean.

Reînhumarea eroilor de război

Праздничный концерт, посвященный Дню Победы. 9 мая 2019 - Sputnik Moldova
Un concert grandios de 9 Mai: cântece, mii de spectatori și focuri de artificii

Participanții la întâlnire au spus că cea mai mare parte a înhumărilor ține de anii `70 ai secolului trecut. O parte din morminte au fost puse în ordine cu forțele proprii ale membrilor Consiliului veteranilor din Tiraspol, fiind ajutați și de administrația locală.

„Acest lucru trebuie continuat. La intrarea în cimitir, unde sunt înmormântați Eroi ai Uniunii Sovietice, trebuie să existe plăcuțe cu informația respectivă. În caz de necesitate, vor fi renovate și monumentele”, a spus Krasnoselski.

Veșnică amintire

Întâlnirea a avut loc la Muzeul Gloriei Militare, fondat la inițiativa Uniunii Veteranilor. Lucrările au demarat în anul 1999. La ora actuală, în afară de un mare număr de fotografii și alte exponate, valoarea principală a fondului muzeistic o constituie informațiile veridice și detaliate ale veteranilor tiraspoleni ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

 9 mai 2019 - Ziua Victoriei la Chișinău - Sputnik Moldova
Zeci de mii de locuitori ai Chișinăului au sărbătorit Ziua Victoriei – reportaj foto

În cele 94 de cărți din colecția „Вечная память” („Memorie veșnică”) sunt descrise destinele a 940 de participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acestea nu sunt file tipărite, ci manuscrisele proprii ale eroilor care povestesc la persoana întâia despre calea de luptă, despre viața de până și de după război. La propunerea liderului transnistrean, anumite date biografice, fragmente din amintiri și fotografii ale veteranilor vor fi incluse într-un album fotografic, apariția căruia este preconizată în ajunul jubileului Marii Victorii.

Activitatea Uniunii Veteranilor

Vadim Krasnoselski a transmis Consiliului Veteranilor de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate de la Tiraspol un certificat pentru procurarea pentru organizație a unor noi aparate de uz casnic și a mobilierului de birou.

Участники акции Бессмертный полк, проходящего в рамках детского парада Победы «Дорогами памяти» в Иванове - Sputnik Moldova
Concert la Bălți, dedicat Zilei Victoriei

Organizația obștească „Veteranii de Război, ai Muncii și ai Forțelor Armate” din orașul Tiraspol activează din anul 1999, deși predecesorii ei istorici au existat sub diferite denumiri începând cu mijlocul secolului trecut.

Sarcinile, în fond, rămân aceleași: susținerea veteranilor, păstrarea istoriei, activitatea obștească, educația patriotică a tineretului.

La ora actuală numărul membrilor Uniunii Veteranilor depășește 1,5 mii, dintre care 54 sunt participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei, iar ceilalți sunt persoane care au activat în spatele frontului, văduve ale participanților la război, veterani ai muncii și forțelor armate, precum și copii ai războiului.

Fluxul de știri
0