Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată ce se întâmplă cu pacienții de la centrele de plasament aflate în carantină

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre situația de le cele două centre de plasament aflate în carantină din cauza COVID-19.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din satul Cocieri a intrat în carantină, după ce în data de 5 aprilie au fost confirmate primele cazuri de infectare cu COVID-19. În total, aici au fost testați pozitiv la coronavirus 74 de beneficiari și 33 de angajați. 

Инвалидная коляска - Sputnik Moldova
Societate
Focar de coronavirus la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din Cocieri

"Toți beneficiarii se tratează la Spitalul Clinic de Psihiatrie din municipiul Chișinău și starea de sănătate a acestora este satisfăcătoare. De asemenea 10 angajați ai centrului sunt spitalizați, iar 12 urmează tratamentul la domiciliu sub supravegherea medicului", a precizat Viorica Dumbrăveanu. 

Cât ține de centrul de plasament din localitatea Brânzeni, raionul Edineț, aici primul caz de COVID-19 a fost înregistrat în data de 8 aprilie. 71 de beneficiari și 23 de angajați s-au infectat de coronavirus.

"21 de beneficiari rămân la momentul actual internați la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, iar 47 de persoane deja s-au vindecat. 6 angajați sunt încă spitalizați, iar 9 urmează tratament la domiciliu. Avem și persoane care s-au tratat și după respectarea regimului de autoizolare vor reveni la regimul de activitate", a declarat Viorica Dumbrăeanu. 

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Aproape 90 de persoane din localitatea Brânzeni au fost confirmate pozitiv la COVID-19

Șefa de la Sănătate a menționat că această pandemie a scos la iveală și alte probleme existente în centrele de plasament.

"Unul dintre obiectivele strategice pe care ministerul le-a avut pe parcursul mai multor ani este de a reforma aceste instituții rezidențiale prin accent deosebit pe dezvoltarea serviciilor comunitare unde trebuie să fie aceste persoane și asigurarea dreptului la viață în comunitate, dar nu în ultimul rând, asigurarea dreptului la sănătate", a spus ministrul Sănătății. 

Numărul cazurilor de contaminare cu COVID-19 a ajuns la 4 476. Potrivit informațiilor, 26 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, conectați la aparate de respirație artificială, iar 227 sunt în stare gravă, restul persoanelor având o stare satisfăcătoare. Până acum, 1 658 de pacienți s-au vindecat, iar 143 au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0