Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețuri mai mari la produsele agricole: Cu cât au crescut - Statistică

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaFood fair in Rostov-on Don
Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Abonare
Prețurile la produsele agricole în lunile ianuarie-martie 2020 au crescut cu peste 16 la sută față de aceiași perioadă din 2019.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Preţurile angro pentru produsele agricole au crescut în perioada ianuarie – martie, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Клубника во время сбора урожая в тепличном хозяйстве - Sputnik Moldova
Prețuri mai mici, cumpărători mai puțini: COVID-19 a stricat planurile fermierilor - Foto

Potrivit Biroului Național de Statistică, agricultorii au majorat cu 15,9 la sută prețul produselor vegetale, în schimb cele animale s-au ieftinit în medie cu 6,7%.

Dacă vorbim despre produsele vegetale, majorarea fost determinată de creșterea de două ori a preţurilor la strugurii de soiuri de masă, la fructele sămințoase cu aproape 68 la sută.

La fel, s-a înregistrat o creștere și a prețului la floarea soarelui, cu peste 23 la sută, a culturilor leguminoase pentru boabe - cu puțin peste 14 la sută. Prețul de vânzare a crescut cu aproape 13 la sută și în cazul rapiței , a cartofilor - cu aproape 10 la sută și a porumbului – cu puțin peste 8 la sută.

Evoluţia preţurilor de vânzare a produselor agricole în ianuarie-martie 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019

  • fructe sămințoase – cu 67,7%;
  •  floarea soarelui – cu 23,3%;
  • culturi leguminoase pentru boabe - 14,1%;
  • rapiță – 12,8%;
  • cartofi – cu 9,8%;
  • porumb – cu 8,1%.

De cealaltă parte, în primul trimestru al acestui an, prețurile la produsele animaliere au înregistrat o scădere cu aproape 7 la sută față de aceiași perioadă din 2019.

Potrivit Biroului Național de Statistică, au scăzut preţurile de vânzare cu puțin peste 18 la sută la porcii vii, iar la păsările vii cu aproape 8 la sută.

Totodată, au crescut cu puțin peste 30 la sută preţurile la ovine şi caprine vii, prețurile bovinelor a crescut aproape 7 la sută, laptele - cu peste 5 la sută, iar ouă alimentare - cu aproape 4 la sură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0