CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Moldova iese treptat din regimul de autoizolare, iar fermierii așteaptă cu nerăbdare redeschiderea piețelor agricole cu amănuntul. Întreprinderile mici din sectorul agricol sunt concentrate mai ales pe acei oameni care-și fac cumpărăturile la piețele agroalimentare. S-a dovedit a fi un lucru dificil și ineficient să reorientezi vânzările și să câștigi o audiență online.
Modul în care coronavirusul schimbă abordările agricultură
Fermierul Grigore Istratuc cultivă verdeață și legume timpurii în sere.
Când a început pandemia, el s-a confruntat pentru întâia oară în viață cu o situație în care nu avea absolut deloc unde să-și vândă produsele, chiar și la prețuri reduse. A trebuit să treacă la măsuri extreme - fermierul a demontat mai multe sere cu rucola și salată.
„Am mers prin magazine și le ofeream produsul meu. Dar ei lucrează în principal cu produse de import. Apoi, am găsit oameni care se ocupă de ambalare și vânzarea în magazine. Le-am oferit prețuri mici și am început să lucrăm”, a spus Istratuc.
Agricultorul încă nu și-a estimat toate pierderile cauzate de pandemie. Cu toate acestea, prevede că pagubele vor ajunge la o jumătate din veniturile pe care le-a avut anul trecut. Istratuc se gândește cum să se protejeze în cazul unei alte crize.
„După criză, mă voi gândi la modul în care pot organiza ambalarea produselor, astfel încât să le pot vinde direct rețelelor de magazine. Dar nu sunt sigur că acest lucru va fi posibil. Pentru că ei comercializează în principal produse de import”, a spus interlocutorul.
Agricultorii moldoveni și vânzările online
Contactele stabilite cu lanțurile de magazine nu-i pot proteja în totalitate pe fermieri de pierderi. Fermierul Ion Rusu cultivă căpșuni.
Datorită apartenenței la o asociație specializată, își livrează recolta către una dintre cele mai mari rețele de magazine din Chișinău. Cu toate acestea, Rusu așteaptă în continuare deschiderea piețelor agroalimentare. De obicei, el vinde o jumătate din recolta sa anume acolo. Așteptările sale legate de vânzările online în timpul pandemiei nu s-au îndreptățit.
Potrivit producătorului de căpșuni, de pe loturile sale, recoltează câte 300 de kg de căpșuni la "În tot acest timp, am vândut 30-40 de kilograme de căpșuni la fiecare două zile.
Jumătate merge la supermarketuri, iar a doua jumătate este foarte dificil de vândut. Vânzările online necesită angajarea unui curier, care trebuie plătit pentru muncă.
Ce se va întâmpla cu prețurile?
Fermierii se pregătesc moral pentru o altă consecință a pandemiei - puterea de cumpărare scăzută. Agricultorii înțeleg că, după regimul de carantină și absența veniturilor obișnuite, oamenii vor economisi banii.
„Prețurile vor fi mai mici din cauza puterii de cumpărare scăzute. În acest an am vândut ridichi de două ori mai ieftine decât anul trecut. Iar verdeață nici cu doi lei legătura nu era cine să cumpere", potrivit lui Istratuc.
La rândul său, Rusu a menționat că „în prezent, oamenii nu sunt dispuși să mănânce căpșuni”. „Au și alte probleme care au apărut din cauza pandemiei”, a rezumat fermierul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova