Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputații vor claritate în privința anticipatelor: Au sesizat Înalta Curte

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Doi deputați ai Blocului ACUM și unul de la PSRM au sesizat Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe în privința sistemului electoral care urmează să fie aplicat în cazul unor alegeri anticipate.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Deputații Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și alesul PSRM Vasile Bolea s-au adresat la Curtea Constituțională și le-au solicitat magistraților să explice în baza cărui sistem electoral s-ar desfasura alegerile parlamentare anticipate. 

Парламент  - Sputnik Moldova
Expert, despre probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate

Ei au cerut să fie făcută claritate în acest sens, în condițiile în care Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 113/2019 prin care a fost anulat sistemul electoral mixt şi a fost revigorat sistemul electoral proporţional, care a intrat în vigoare la 17 august 2019. Pe de altă parte, există Hotărârea Înaltei Curți nr. 11 din aprilie 2019, care limitează Parlamentul în dreptul său de a schimba sistemul electoral. Atunci, Curtea Constituţională a interpretat prevederile referitoare la sistemul electoral și a subliniat că:

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiţia ca modificarea să aibă loc cu cel puţin un an înainte de alegeri”.

Curtea urmează să se expună în acest sens la ora 10:00. Tot astăzi, magistrații Înaltei Curți se vor expune asupra contestării acordului de credit dintre Moldova și Federația Rusă. Acesta a fost blocat de înalta curte pe 23 aprilie, iar astăzi judecătorii se vor expune în fond. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0