Victor Juc este de părere că la ora actuală șanse ca Moldova să se împrumute din exterior în condiții avantajoase sunt minime. El spune că autoritățile ar trebui să încerce să identifice asemenea posibilități, iar una dintre ele ar fi să se negocieze un nou acord cu Rusia, deși, consideră expertul, rezultatul ar putea fi negativ pentru Moldova.
„Risia este o mare putere și nu va tolera un asemenea comportament. În cazul dat, va fi nevoie de apelat la alte surse, poate și pe vectorul oriental, unde Moldova încearcă să-și promoveze interesele. Dar, desigur, este dificil de a identifica o sumă atât de mare”, a declarat Juc.
În ceea ce privește sprijinul din partea UE, spune expertul, Moldova trebuie să țină cont de faptul că UE, pe timp de criză pandemică, nu adoptă decizii individualizate, cu un stat aparte, dar respectă principiul solidarității.
„UE adoptă decizii la pachet, cu respectarea principiului solidarității. Se face abstracție, în condițiile de pandemie, de anumite condiționalități și se pune în prim plan principiul proporționalității și subsidiarității. Dacă se adoptă o decizie, ea este una solidară pentru toate cele 27 de state membre sau pentru statele din vecinătatea apropiată. E una când se negociază cu un stat aparte, un credit suveran sau tehnic și e altă situație când se negociază cu UE în ansamblu”, a punctat Victor Juc.
Premierul Ion Chicu a declarat că, în cazul anulării creditului rusesc, Guvernul nu va fi în măsură să finanțeze cheltuieli de importanță majoră, investițiile în infrastructură și ajutorul pentru agenții economici. Comisia Europeană ar putea să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro pentru a opri căderea economică provocată de pandemia COVID-19. Fondurile asistenței macro-financiare vor fi puse la dispoziția țărilor timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții favorabile pentru a ajuta țările să-și acopere nevoile imediate și de urgență.