Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În baza cărui sistem se vor desfășura alegerile anticipate: Decizia Curții Constituționale

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura conform sistemului proporțional, dacă vor fi organizate înainte de 17 august 2020. O astfel de decizie a fost luată de Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Dacă alegerile anticipate vor fi organizate peste un an de la operarea modificărilor în sistemul electoral, adică după 17 august 2020, atunci ele vor fi organizate în baza sistemului proporțional de vot.

Astfel s-a pronunțat Curtea Constituțională la sesizarea unui grup de deputați care a solicitat să fie făcută claritate în acest sens. 

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic - Sputnik Moldova
Ion Chicu: Ce se va întâmpla dacă CC anulează acordul de finanțare cu Rusia
”1. În sensul articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție și având în vedere bunele practici internaționale în materie electorală, cadrul temporal de implementare și aplicare a regulilor în materie electorală nu poate să depindă de tipul de alegeri – parlamentare, prezidențiale sau locale, ordinare sau anticipate, generale sau parțiale. Prevederile legale în materie electorală trebuie să fie clare și previzibile, iar în privința acestora trebuie să existe un consens social larg. Modificările în această materie trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a putea fi aplicate cu succes în cadrul procesului electoral, în vederea evitării încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales.

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Societate
CC s-a pronunțat asupra dreptului de proprietate al acționarilor sancționați ai băncilor
2. În sensul articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, ținând cont de competența exclusivă a Parlamentului privind reglementarea, prin lege organică, a modului de organizare și de desfășurare a alegerilor și având în vedere bunele practici internaționale în materie electorală, modificările elementelor fundamentale ale dreptului electoral devin aplicabile doar dacă au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cu cel puțin un an înaintea datei alegerilor.

3. Rațiunile articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție nu interzic desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate potrivit regulilor altui sistem electoral decât cel aplicat la alegerile parlamentare ordinare, dacă este respectată regula publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a normelor privind sistemul electoral aplicabil cu cel puțin un an înainte de data alegerilor”, aceasta este decizia integrală a Curții Costituționale. 

Deputații Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și alesul PSRM Vasile Bolea s-au adresat la Curtea Constituțională încă anul trecut, dar Înalta Curte s-a pronunțat astăzi pe marginea sesizării. 

Парламент  - Sputnik Moldova
Expert, despre probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate

Ei au cerut să fie făcută claritate în acest sens, în condițiile în care Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 113/2019 prin care a fost anulat sistemul electoral mixt şi a fost revigorat sistemul electoral proporţional, care a intrat în vigoare la 17 august 2019.

Pe de altă parte, există Hotărârea Înaltei Curți nr. 11 din aprilie 2019, care limitează Parlamentul în dreptul său de a schimba sistemul electoral. Atunci, Curtea Constituţională a interpretat prevederile referitoare la sistemul electoral și a subliniat că Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiţia ca modificarea să aibă loc cu cel puţin un an înainte de alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0