Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Manole vorbește despre situația tensionată de la CCM: Li s-a adresat partenerilor externi

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Abonare
Noul președinte al Curții Constituționale, Domnica Manole, a susținut astăzi un briefing în care a vorbit despre tensiunile care s-au întețit în ultima vreme în jurul Înaltei Curți.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Cu o zi înainte de examinarea contestării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse referitor la creditul de 200 de milioane de euro, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a susținut un briefing în care a trecut în revistă evenimentele produse recent la Înalta Curte și li s-a adresat Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei și diplomaților acreditați în țara noastră. 

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională a suspendat legea care prevede măsuri de susținere a populației

Domnica Manole a reamintit despre scandalul legat de convorbirea telefonică cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat pe fostul președinte al CCM Vladimir Țurcan „să afle din prima sursă” detalii despre o hotărâre luată de plenul Curții cu privire la legea pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului, ce prevedea măsuri de susținere a populației și mediului de afaceri pe timp de criză pandemică. 

”Vladimir Țurcan a informat că discuția cu președintele țării ar fi fost una pur informativă. (...) Plenul Curții a constatat că domnul Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra lui”, a declarat Domnica Manole. 

Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Dodon despre creditul rusesc: Cei care se împotrivesc urmăresc revenirea la guvernare

Noul președinte al Curții Constituționale susține că instituția în fruntea căreia a fost aleasă recent a devenit ținta unor atacuri mediatice, iar înalți demnitari de stat au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să îi discretiteze pe judecători.

”S-a afirmat că judecătorii CCM ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea funcționării statului în plină criză pandemică. (...) Mai mulți deputați și aleși local au declarat public că judecătorii Curții ar fi urmăriți de structuri speciale. Unii judecători au sesizat plenul, susținând că au fost filați și intimidați de persoane necunoscute”, a relatat Domnica Manole. 

În acest context, președintele CCM a declarat că situația creată în jurul Înaltei Curți afectează funcționalitatea statului de drept. 

„Am decis să le comunicăm cetățenilor, Comisiei de la Veneția, tuturor partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, precum și întregului corp dimplomatic acreditat în țara noastră, despre situația tensionată creată artificial în jurul Curții Constituționale, pentru ca ei să cunoască despre evenimente din prima sursă. (...) Ținem să vă asigurăm că judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și vor rămâne la fel de independenți și imparțiali în pronunțarea hotărârilor și a deciziilor, indiferent de presiunile exercitate asupra noastră”, a declarat Domnica Manole. 

Amintim că după destituirea lui Vladimir Țurcan, Curtea Constituțională a admis cererea unui grup de deputați și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fostul președinte al Curții Vladimir Țurcan a cerut anularea actului prin care a fost demis și a celui prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al Înaltei Curți. Țurcanu a depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.

Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Economist: lipsa creditului rusesc înseamnă disfuncționalități în plățile bugetare

Acum câteva zile, Ministerul de Externe al Federației Ruse a venit cu un comentariu la reacțiile ce vizează acordul de creditare din partea Rusiei. Instituția a precizat că reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire.

„Suntem surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut un fundal politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova în perioada dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice”, precizează MAE al Federației Ruse.

În comunicat se menționează că acordarea acestui împrumut nu presupune nicio condiție din partea Federației Ruse. Dimpotrivă, acorduri similare au fost semnate de Chișinău cu Uniunea Europeană, este precizat în comentariul MAE rus.

Potrivit informațiilor, toate procedurile interne pe partea rusească pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0