Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Accesați arhiva multimediaСоветские воины 115-й дивизии
Советские воины 115-й дивизии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, ostașii sovietici au dat dovadă de acte de curaj incredibile, fiind decorați cu cele mai înalte distincții. RIA Novosti a trecut în revistă câțiva eroi ai URSS, care sunt mai puțin cunoscuți publicului.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik, Andrei Koț. În perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei au fost decorați cu cel mai înalt ordin sovietic – Steaua de Aur al Eroului URSS - 11.657 de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii, 3051 post-mortem.

Faptele eroice au fost săvârșite pe uscat, pe mare și în aer. Însă nu toți eroii sunt cunoscuți publicului larg. RIA Novosti și-a propus să ne reamintească despre unii dintre ei.

Un tanchist

Căpitanul Vladimir Bocikovski este un adevărat as al luptei cu tancuri. În anii războiului, acesta a distrus 36 de unități de tehnică blindată ale inamicului. S-a aflat în mai multe rânduri la un pas de moarte, a fost rănit grav de patru ori, de cinci ori s-a ales cu arsuri.

© Photo : Патриотический интернет- проект "Герои Страны"Vladimir Bocikovski
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Vladimir Bocikovski

Pe 21 martie 1944, comandantul adjunct al batalionului I al brigăzii de tancuri, capitalul Bocikovski, a condus personal ostașii în luptă – a forțat râul Trebna și a ocupat platoul de pe malul inamicului. Tancurile lui au transformat cele 15 tunuri, patru tunuri de asalt și peste 200 de vehicule ale dușmanului într-o grămadă de metal. A doua zi, nemții au contraatacat, pierzând trei tancuri, cinci aruncătoare de mine, 50 de mașini blindate și un pluton de soldați. Pentru aceste bătălii Vladimir Bocikovski a primit titlu de erou.

© Sputnik / Николай Максимов / Accesați arhiva multimediaTancurile sovietice T-34
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Tancurile sovietice T-34

În timpul ofensivei Vistula-Oder, pe 15 ianuarie 1945 Bocikovski a tamponat cu tancul un tren care transporta “tigri” germani T-34 la bord. Pentru această faptă de vitejie, eroul-tanchist a fost propus pentru al doilea ordin Steaua de Aur, însă în cele din urmă i-a fost înmânat ordinul Suvorov de gradul III.

Un pilot

Anatoli Nedbailo era considerat unul din cei mai buni piloți de asalt din aviația militară. A efectuat peste 220 de zboruri cu Il-2.

© Photo : Патриотический интернет- проект "Герои Страны"Anatoli Nedbailo
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Anatoli Nedbailo

Nedbailo a distrus personal zeci de tancuri pe câmpurile de luptă, sute de obiective din spatele inamicului, precum și un număr semnificativ de hitleriști. A participat la operațiunile din Miuss, Donbass, Melitopol, Nikopol-Krivorozh, Crimeea, Vitebsk-Orsha, Minsk, Vilnius, Kaunas, Memel, Prusia de Est, Koenigsberg și Zemland.

Căpitanul a fost distins de două ori cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice – în aprilie și iunie 1945. Avionul lui a fost doborât de trei ori, în unul dintre aceste momente de cumpănă a supraviețuit ca prin minune, ciocnindu-se cu un alt avion în ceață.

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaBombardierul sovietic Il-2
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Bombardierul sovietic Il-2

Avionul s-a prăbușit, pilotul s-a ales cu fracturi grave și și-a pierdut conștiința. Infanteriștii care au ajuns la fața locului l-au scos din cabină la câteva secunde până ca avionul să ia foc. Nedbailo a revenit în lupte peste o lună și jumătate.

Un marinar

Căpitanul-locotenent Valentin Starikov a servit în Flota de Nord, a comandat submarinul M-171 “Maliutka”. Echipajul lui a desfășurat 23 de campanii de luptă și a scufundat 13 nave ale inamicului. “Maliutka” a devenit o adevărată groază pentru marinarii flotei germane – împotriva rușilor a fost declanșată o adevărată vânătoare, însă de fiecare dată Starikov a reușit să evite bombele de mare adâncime.

© Photo : Федеральное государственное бюджетное учреждение культуры и искусства "Центральный военно-морской музей" Министерства обороны Российской ФедерацииValentin Starikov
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Valentin Starikov

Submarinul a reușit de două ori să pătrundă în bazele navale bine protejate ale inamicului. Astfel, pe 2 octombrie 1941, M-171 a pătruns pe ascuns printr-un fiord îngust în portul Linhammar și a torpilat două transporturi ale dușmanului chiar ”sub nasul” navelor de pază și bateriilor de țărm. La ieșirea din golf, unde circulau bărcile inamice cu bombe de adâncime, „Maliutka” a ajuns într-o plasă antisubmarin. Starikov a reușit să scape de capcană, a ieșit neobservat la suprafață și a trecut peste plasă.

În ianuarie 1942, submarinului M-171 își trecuse deja în cont distrugerea a șapte transporturi navale ale inamicului. În aprilie, pentru actele de curaj, echipajul submarinului a fost distins cu onorabilul titlul ”de gardă”. Comandantul a primit distincția Erou al Uniunii Sovietice.

Un artilerist

Pe sergentul superior Ghennadi Barîkov războiul l-a prins în calitatea de pușcaș anti-tanc, a luptat pe Fronturile Centru, Breansk, Sud-Vest, a aprins tancurile germane cu armele anti-tanc în direcția Kurs. În decembrie 1941 a fost rănit grav.

© Photo : Патриотический интернет- проект "Герои Страны"Ghennadi Barîkov
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Ghennadi Barîkov

Ostașul s-a recuperat, a trecut printr-o recalificare și din iulie 1943 a fost comandat al armelor din bateria de tunuri de 76 de milimetri a regimentului 753 de pușcași, întâmpinând Victoria în Prusia de Est. Barîkov s-a evidențiat în operațiunea din Königsberg. Pe șase aprilie 1945, în timpul ruperii liniei de apărare a inamicului în apropierea satului Wargen, unitatea lui a distrus trei tunuri antiaeriene, cinci mitraliere și peste 20 de soldați inamici.

A doua zi, Ghennadi s-a opus unui contraatac al tancurilor germane. În urma unui tir a fost rănit grav soldatul țintitor și încărcător. Sergentul superior, înlocuindu-i pe camarazi, s-a poziționat la panoramă și de unul singur a distrus două tancuri grele și patru tunuri de 76 de milimetri. Când munițiile s-au epuizat, a luat în mână arma personală și a plecat în luptă împreună cu infanteriștii.

În iunie 1945, sergentul superior Ghennadi Barîkov a primit pentru acest act de curaj titlul de Eroul al Uniunii Sovietice.

Un infanterist

Locotenentul superior Mihail Kuznețov a luptat din primele zile ale Războiului pentru Apărarea Patriei, reușind ca prin minune să iasă împreună cu câțiva ostași din cetatea asediată a Brestului.

© Photo : Патриотический интернет- проект "Герои Страны"Mihail Kuznețov
Un pas spre nemurire: Eroi mai puțin cunoscuți ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Sputnik Moldova
Mihail Kuznețov

Din august 1941 a ocupat funcția de instructor politic în detașamentul de mortare al regimentului de infanterie 537 pe Frontul de Vest. În noiembrie a fost transferat pe Frontul Sud-Vest, în regimentul de infanterie 622, unde Kuznețov s-a manifestat excelent în calitate de cercetaș. A efectuat raiduri nocturne în spatele inamicului, a organizat diversiuni, a capturat prizonieri. După ce în decembrie a adus al șaselea prizonier, a fost numit comandant al unui detașament de mitraliere.

Voițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial - Sputnik Moldova
Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

În anul 1942, Kuznețov a plecat peste linia frontului. Pușcașii lui s-au manifestat pe 20 noiembrie, în timpul unei ofensive spre satul Sredne-Țarițînski. Detașamentul a pătruns pe neobservate în spatele coloanei nemților și a nimicit toți militarii diviziei de artilerie, l-a luat prizonier pe un comandant german cu tot cu documente militare, a capturat 16 tunuri funcționale și 96 de cai.

Însă incursiunea nu s-a oprit aici. Kuznețov a trimis la ai săi doi pușcași împreună cu ofițerul german capturat și a decis să-i alunge pe nemți din sat, utilizând artileria capturată. Luptătorii lui au tras asupra fortificațiilor inamicilor din tunuri și foarte rapid au suprimat orice rezistență – nemții nu s-au așteptat la un atac cu propriile lor arme. Ostașii sovietici au ocupat satul Sredne-Țarițîni în 15 minute.

În cele din urmă, au nimicit un batalion de infanterie al inamicului, au capturat 27 de tunuri, 196 de cai, 27 de mitraliere, patru aruncătoare de mine, 17 pistoale-automat, șapte automobile și un depozit de muniții. Detașamentul său nu a înregistrat nicio pierdere.

Pentru această faptă, locotenentul superior Mihail Kuznețov a fost decorat în februarie 1943 cu ordinul Steaua de Aur de Erou al Uniunii Sovietice. Așa cum se menționează în diplomă, la acel moment ofițerul a distrus personal 88 de hitleriști, a adus de după linia frontului 64 de prizonieri, a fost rănit de cinci ori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0