Viața după carantină: Miniștrii de Externe CSI vor examina Programul Cooperării 2030

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Revenirea la viața normală: Miniștrii de Externe din Comunitatea Statelor Independente vor examina proiectele comunității până în 2030.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Pe agenda ședinței virtuale a miniștrilor Afacerilor Externe a statelor membre ale CSI sunt trecute mai multe subiecte, cum ar fi dezvoltarea turismului, activizarea relațiilor dintre tineri, lărgirea cooperării în domeniul sportului și turismului.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Societate
Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19

În data de 12 mai, va avea loc, în format online, ședința Consiliului Miniștrilor de Externe al Comunității Statelor Independente. Chiar dacă comunicarea va avea loc la distanță, miniștri de Externe vor discuta planuri și programe care presupun o comunicare directă între cetățenii din țările membre ale comunității.

Potrivit serviciul de Presă al comitetului Executiv al CSI, cea mai mare parte a proiectelor pregătite pentru ședință, inclusiv agenda ședinței Consiliului Miniștrilor de Externe al Comunității Statelor Independente, vizează subiecte umanitare. Este vorba de proiectul strategiei cooperării dintre tinerii statelor membre ale CSI pentru 2021-2030. Acest proiect are ca scop principal impulsionarea relațiilor dintre tinerii din țările comunitare.

Miniștri vor discuta care vor fi acțiunile din domeniul culturii pentru 2021-2030.

Премьер-министр Ион Кику провел переговоры с председателем Евразийского банка развития Андреем Беляниновым - Sputnik Moldova
Banca Eurasiatică de Dezvoltare este gata să finanțeze economia Moldovei

Un alt proiect este înființarea și activitatea Universității Virtuale a Comunității Statelor Independente. Instituția va fi formată dintr-o rețea de organizații de învățământ care vor realiza programe educaționale comune.

Pe lângă asta, la ședința Consiliului Miniștrilor de Externe al Comunității Statelor Independente se va discuta și strategia de dezvoltare a turismului în perioada 2021-2020. Documentul are menirea să consolideze eforturile instituțiilor guvernamentale din statele membre ale Comunității, organizațiile de turism naționale și alte instituții din industria turismului.

Pe termen lung (2021-2030) este concepută și strategia dezvoltării sportului și turismului. Scopul acesteia este lărgirea relațiilor de parteneriat între organizațiile naționale din domeniu din cadrul CSI.

Miniștri vor face un schimb de opinii ce vizează agenda internațională și vor aproba planul consultațiilor interdepartamentale pe mai multe nivele pentru anul 2020. Acesta presupune coordinarea acțiunilor departamentelor pe diferite platforme internaționale.

Șefii de Externe ai țărilor CSI vor discuta și despre lupta împotriva corupției și crearea unei rețele comune de comunicare între forțele militare din statele membre ale CSI.

La propunerea părții ruse, pe agenda de discuții a mai fost inclus un subiect: o declarație comună privind consolidarea dreptului internațional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0